Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stor konferens för att stärka informationssäkerhetsarbetet i offentlig sektor

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-09-04 kl. 09:00
Den 4-5 september genomförs konferensen Informationssäkerhet för offentlig sektor 2018 på Münchenbryggeriet i Stockholm. På plats finns 600 personer som arbetar i kommuner, landsting, på länsstyrelser och myndigheter.

Konferensen inleds idag av MSB:s generaldirektör Dan Eliasson och leds av moderator Annika Nordgren Christensen. Inför konferensen har vi ställt tre frågor till Åke Holmgren som är chef för Avdelningen för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet vid MSB. MSB är en av flera arrangörer bakom konferensen.

Varför arrangeras konferensen?

– Konferensen är ett bra sätt för oss myndigheter, som har ett särskilt ansvar för informationssäkerhetsfrågorna i samhället, att gemensamt nå ut med information och kunskap till offentlig sektor. Och för deltagarna är det ett gyllene tillfälle att träffa kollegor från olika delar av Sverige, dela erfarenheter och skapa nya kontakter för framtiden. Frågor kopplade till området informationssäkerhet är mer aktuella än någonsin på grund av den rådande säkerhetspolitiska situationen. Om vi genom konferensen kan öka medvetenheten om hot, risker och sårbarheter och ge tips om hur man praktiskt kan hantera dessa, så har vi lyckats. 

Vem riktar sig konferensen till?

– Först och främst till de som arbetar med informationssäkerhet, säkerhetssamordning, arkiv, registratur, upphandling, verksamhetsutveckling och personuppgiftsombud. De som arbetar med informationssäkerhet i offentlig sektor gör ett fantastiskt jobb som sällan syns. Vi vill uppmärksamma deras viktiga roll i organisationen och ge dem möjlighet att fylla på sin kompetens och utöka sitt kontaktnät.

Hur ser årets program ut?

– Konferensen erbjuder som vanligt ett spännande och varierat innehåll och eftersom det är valår har vi bjudit in alla riksdagspartierna till ett panelsamtal på temat Den osäkra säkerhetspolitiska situationen och betydelsen av informationssäkerhet för att samhället ska fungera. En fråga som är särskilt viktigt i dessa valdagar är vad vi alla kan göra för att öka vår förmåga att stå emot informationspåverkan. Patrik Oksanen, som bland annat är politisk redaktör på Hudiksvalls Tidning har lovat att guida oss i detta högaktuella ämne. Det finns även en möjlighet under dagarna att fördjupa sig i den nya lagstiftningen om säkerhet i nätverk och infrastruktur (NIS) samt lära mer om Säkerhetspolisen och Försvarsmaktens nya mandat att stoppa vissa typer av säkerhetsskyddade upphandlingar som statliga myndigheter avser göra, avslutar Åke Holmgren.

Konferensen genomförs årligen i september och anmälan öppnar vanligtvis i maj.

Aktuell information publiceras på Informationssäkerhet.se

Bakom konferensen står förutom MSB: Post- och telestyrelsen, FRA, Säkerhetspolisen, Polismyndigheten, Försvarets materielverk/Sveriges Certifieringsorgan för IT-säkerhet samt Försvarsmakten/Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten.

Konferensens program

Om konferensen

Följ vad som skrivs om konferensen på Twitter: #infosak18

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se