Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Slutrapportering av nationell handlingsplan för samhällets informationssäkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-04-06 kl. 10:46
Arbetet med handlingsplanen har pågått sedan 2012 och har nu slutrapporterats. De flesta av åtgärderna i handlingsplanen är helt eller till stora delar genomförda.

Under de senaste tre åren har myndigheterna i Samverkansgruppen för informationssäkerhet (SAMFI) och många andra aktörer i samhället genomfört ett stort antal aktiviteter för att öka samhällets informations- och cybersäkerhet. En del i det arbetet har varit att genomföra de trettiotal åtgärdspunkter som finns i den nationella handlingsplanen för samhällets informationssäkerhet. SAMFI består av Myndigheten för samhällskydd och beredskap, Försvarets radioanstalt, Post- och telestyrelsen, Försvarets materielverk, Försvarsmakten, Polismyndigheten och Säkerhetspolisen.

Ett viktigt syfte med handlingsplanen är att ge samhällsaktörer stöd för att förbättra sin informationssäkerhet. Bland dessa finns myndigheter, landsting och kommuner men också privata aktörer. Nyckelområden är samverkan för att motverka och hantera allvarliga it-incidenter och åtgärder för att öka medvetenheten om behovet av informationssäkerhet i samhället.

— För att skydda vår information, våra samhällsviktiga verksamheter och våra mest kritiska system är det centralt att vi arbetar systematiskt med informations- och cybersäkerhet. För att göra det måste vi bl.a. ha övergripande mål för samhällets arbete med informations- och cybersäkerhet. Dessa mål ska bl.a. utgå ifrån att skydda samhällets funktionalitet. Det behöver också finnas regelverk att förhålla oss till och att vi ser till att alla verksamheter har en grundnivå av informationssäkerhet. Vi får inte underskatta konsekvenserna för samhället säger, Richard Oehme, chef för Verksamheten för cybersäkerhet och skydd av samhällsviktig verksamhet.

Nationell handlingsplan för samhällets informationssäkerhet : slutrapport
Den nationella handlingsplanen för samhällets informationssäkerhet publicerades 2012. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tog
Publikationsnummer:
MSB988 – mars 2016
 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst infober@msb.se