Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Riksrevisionens rapport om statsförvaltningens informationssäkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-20 kl. 16:20
Riksrevisionen har genomfört en granskning med syfte att utreda om arbetet med informationssäkerhet i den civila statsförvaltningen är ändamålsenligt utifrån en ökande hotbild. Resultatet har sammanställts i en rapport som publicerats den 20 november 2014.

Utgångspunkterna för arbetet är de brister, som konstaterades genom Riksrevisionens tidigare granskningar av informationssäkerhet i statsförvaltningen, i kombination med den ökande användningen av information i samhället och i statsförvaltningen.

Informationssäkerhetsfrågorna är ofta komplexa och MSB välkomnar därför att området analyseras av Riksrevisionen. Enligt Richard Oehme, chef för verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet, kommer granskningen att "bidra till att lyfta upp behov, utmaningar och möjligheter på området samt underlätta arbetet med att öka medvetenheten om vikten av systematiskt informationssäkerhetsarbete".

I rapporten rekommenderas ett antal åtgärder som syftar till att förbättra statens informationssäkerhet. Tre av dessa rekommendationer riktas särskilt till MSB och handlar om att:

  • ytterligare intensifiera arbetet med en gemensam lägesbild för informationssäkerhet i statsförvaltningen,
  • använda risk- och sårbarhetsanalysredovisningar för ökad kunskap om informationssäkerhetsläget och
  • stödja myndigheterna så att de lever upp till de krav som ställs på dem i MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet.

Arbete pågår redan nu inom myndigheten med samtliga utpekade uppgifter, exempelvis kommer MSB att inom kort utfärda nya föreskrifter om hur myndigheters risk- och sårbarhetsanalyser ska redovisas. Dessa föreskrifter kommer att ge förbättrade möjligheter att få en bild av myndigheternas informationssäkerhetsarbete.

Nyhet och rapport på riksrevisionen.se

Kontakt:
No such user