Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nya föreskrifter om informationssäkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2010-01-20 kl. 14:04
Den 1 februari 2010 träder MSB:s föreskrifter om statliga myndigheters informationssäkerhet ikraft, MSBFS 2009:10. I anslutning till detta kommer Vervas föreskrifter med motsvarande innehåll att upphöra.
Enligt föreskrifterna ska statliga myndigheter tillämpa ett ledningssystem för informationssäkerhet. Arbetet ska bedrivas enligt etablerade informationssäkerhetsstandarder.
 
Konkret innebär detta att myndigheterna ska:
  • upprätta en informationssäkerhetspolicy
  • utse någon som leder och samordnar arbetet
  • klassificera informationen
  • genomföra risk- och sårbarhetsanalyser och avgöra hur riskerna ska hanteras
  • dokumentera arbetet
Vidare ska myndighetsledningar hålla sig informerade om arbetet med informationssäkerhet. 
 
MSB kommer att erbjuda stöd för arbetet med ledningssystem. Vid sex tillfällen anordnas en kostnadsfri endagsutbildning där föreskrifterna och informationssäkerhetsarbete kommer att behandlas. Utbildningen riktar sig till ledningar för statliga myndigheter. Utbildningstillfällena kommer att hållas i Stockholm, Sundsvall, Malmö och Göteborg. I anslutning till utbildningarna kommer deltagarna också att få ett exemplar av de aktuella standarderna.

Kontakt:
Helena Andersson Helena.Andersson@msb.se