Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny vägledning för säkrare styrsystem i industriella processer

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-10-06 kl. 13:30
It-teknologins intåg i de industriella processerna skapar nya risker och sårbarheter. I MSB:s ”Vägledning till ökad säkerhet i industriella informations- och styrsystem” presenteras handfasta rekommendationer för hur en verksamhet kan säkra sina styrsystem.

Vi har alla lärt oss hur viktigt det är att uppgradera mjukvaran i våra kontorsdatorer. Vi är noga med att virusskydden håller tätt och att inställningarna i brandväggen är korrekta. Men för ett system som styr spänningsnivåerna i en transformatorstation eller reningen av dricksvatten i ett reningsverk gäller ofta andra regler.

Dessa så kallade industriella informations- och styrsystem måste vara i drift dygnet runt, utan att utsättas för störningar. De har också ofta realtidskrav vilket innebär att styrsignalerna måste skickas i exakt rätt tid – kanske på en tusendels sekund. Följden blir att systemen inte kan skyddas på samma sätt som vanliga kontorsdatorer, eftersom det stör kraven på prestanda.

För 30 år sedan var detta inget stort problem eftersom styrsystemen var helt fristående från alla andra system. Så är det inte längre. Numera har de industriella informations- och styrsystemen anslutningar till verksamhetens administrativa nät, som i sin tur har kopplingar mot internet. Detta öppnar upp de känsliga styrsystemen för attacker utifrån.

Om vägledningen

För att kunna ge styrsystemen fullgott skydd krävs idag en djup förståelse för hur både it-säkerhet och industriprocesser fungerar – och framför allt hur de måste samverka. Syftet med vägledningens 17 rekommendationer är att lägga grunden till denna förståelse och därmed bidra till högre säkerhet i systemen. Vägledningen ger också en historisk exposé över it-teknologins intåg i de industriella processerna och vilka konsekvenserna har blivit.
Vägledningen vänder sig främst till verksamhetsledningen, it-säkerhetspersonal och processtekniker.

Vilka står bakom vägledningen?

"Vägledning till ökad säkerhet i industriella informations- och styrsystem” är framtagen av MSB i samverkan med Säkerhetspolisen, Livsmedelsverket, Försvarets radioanstalt, Totalförsvarets forskningsinstitut, Strålsäkerhetsmyndigheten och Svenska kraftnät.

Vägledning till ökad säkerhet i industriella informations och styrsystem
Elförsörjning, vattenförsörjning och transporter är exempel på samhällsviktiga verksamheter. För att styra och övervaka den infrastruktur...
Pris:
0,00 kr
Publikationsnummer:
MSB718
Antal
 
 
Kontakt:
No such user