Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ny rapport presenterar trender inom informationssäkerhetsområdet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-01-13 kl. 11:24
För första gången har Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) tillsammans med Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt (FRA) och Polismyndigheten tagit fram en gemensam hot- och riskrapport för informationssäkerhet: Informationssäkerhet – trender 2015.

Trendrapporten är framtagen för att ge en lättillgänglig och samlad bild av situationen på informations- och cybersäkerhetsområdet samt ge en sammantagen bedömning av förhållanden som är särskilt angelägna att uppmärksamma för beslutsfattare i samhället. Den innehåller både nationella och internationella trender och bedömningen är främst baserad på utvecklingen under 2013-2014.

Rapporten som tar upp sju trendområden är främst ett stöd för beslutsfattare inför strategiska beslut om hur de ska skydda sin information t.ex. vid it-investeringar eller för utbildningsinsatser. Den ger även regeringen en övergripande bild av utvecklingen inom området informationssäkerhet.

De sju huvudtrenderna är:

  • Informationssäkerhet - allt mer en fråga om att skydda hela samhället och dess välstånd.
  • Komplexiteten i it-tjänster gör riskerna och korsberoendena allt mer svåröverskådliga.
  • Frågor om privatlivet kommer aktualiseras då allt mer information om oss själva och om våra tekniska lösningar blir allmänt tillgängliga.Informationssäkerhet får en allt mer växande säkerhetspolitisk dimension.
  • Samspelet mellan traditionell och elektronisk brottslighet ökar och blir allt mer komplex.
  • Människan fortsätter vara den svagaste länken i skyddet av information.
  • Konsekvenserna av oplanerade driftavbrott i informationssystem blir större och mer oöverskådliga och riskerar att påverka samhällsviktiga funktioner allt mer.

Informationssäkerhet - trender 2015
Utvecklingen av informationsteknologi skapar nationella och globala utmaningar och nya möjligheter.  Utvecklingen utmanar många tradition...
Publikationsnummer:
MSB779
 
 
Kontakt:
No such user