Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Nu startar Europeiska informationssäkerhetsmånaden 2014

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-10-01 kl. 10:00
Den 1 oktober startar Europeiska informationssäkerhetsmånaden, en kampanj inom EU, som syftar till att öka medvetenheten hos allmänheten om informationssäkerhet i hemmet och på arbetsplatsen.

Europeiska informationssäkerhetsmånaden är ett initiativ av Europeiska Kommissionen. Det är nu andra året i rad som Sverige deltar i den Europeiska informationssäkerhetsmånaden. Den svenska delen av kampanjen organiseras av MSB. Kampanjen riktar sig brett till alla som vuxna personer i hemmet och på arbetsplatsen. Syftet är att förmedla kunskap om följande områden:

  • Tips om hur man skapar bättre lösenord
  • Hur man undviker identitetsintrång, d v s att få sin identitet stulen
  • Vad man bör tänka på när man använder mobila enheter i jobbet och på fritiden

De senaste tre åren har användningen av internet med mobiltelefoner och läsplattor ökat dramatiskt samtidigt som vi fortsätter använda stationära och bärbara datorer på jobbet och i hemmet. Att vi kan använda internet nästan överallt ger oss mer frihet. Men det är viktigt att vi vet hur vi skyddar vår information när vi har åtkomst till den på både datorer och mobila enheter, berättar Fia Ewald chef för enheten för systematiskt informationssäkerhetsarbete.

Kampanjens centrala webbplats är DinSäkerhet.se. Där finns information om kampanjen samt råd och rekommendationer om hur man kan skydda sin information på såväl mobiler, datorer som på internet.

Lösenord spelar fortfarande en stor roll för skyddet av vår information. De flesta loggar in på flera konton varje dag och ofta med bara ett användarnamn och lösenord. Att skapa starka lösenord till sina viktigaste konton är det första man ska göra för att öka sin informationssäkerhet, avslutar Fia Ewald.

Under oktober kommer kampanjen ha en egen webbplats och den når man också från DinSäkerhet.se.

Läs mer på DinSäkerhet.se

Faktablad med frågor och svar om Europeiska informationssäkerhetsmånaden 2014 (pdf, nytt fönster)

Fakta om kampanjens webbplatser

European Cyber Security Month

Det engelska namnet på kampanjen är European Cyber Security Month. Europeiska Kommissionens har gett EU:s byrå för nät- och informationssäkerhet, Enisa, uppdraget att samordna kampanjen med de enskilda medlemsstaterna. Enisa har bland annat skapat en särskild webbplats för kampanjen där man kan läsa mer om European Cyber Security Month. På webbplatsen finns även information om hur varje deltagande medlemsstat har valt att bedriva sin kampanj, vilka som organiserar och deltar i den och vilka aktiviteter som kommer att äga rum under oktober månad.

European Cyber Security Month (cybersecuritymonth.eu)

Webbplatsen DinSäkerhet.se

DinSäkerhet.se är en webbplats om risker och säkerhet i vardagen och riktar sig till dig som privatperson. Webbplatsen ger tips på hur du själv kan förebygga olyckor och skador i hem- och fritidsmiljö men ger dig även redskap för att kunna agera på rätt sätt vid en olycka eller en kris. Dinsäkerhet.se drivs av MSB som samarbetar med andra aktörer inom säkerhetsområdet.

Om informationssäkerhet på Dinsäkerhet.se

Webbplatsen Informationssäkerhet.se

På Informationssäkerhet.se erbjuds ett sammanhållet och praktiskt stöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete från svenska myndigheter. Webbplatsen är en gemensam satsning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Försvarets radioanstalt, Försvarets materielverk, Post- och telestyrelsen och Rikspolisstyrelsen.

Innehållet riktar sig till de som har ett särskilt ansvar för informationssäkerheten i sin verksamhet. I första hand beslutsfattare (ledning, linjeansvariga, systemägare, -förvaltare), men även säkerhetssamordnare och it-tekniker.

Praktiskt stöd för systematiskt informationssäkerhetsarbete

Informationssäkerhet.se

Samhällets informationssäkerhet

MSB har i uppdrag att stödja och samordna arbetet med samhällets informationssäkerhet. Det innebär att stödja förberedande och förebyggande åtgärder samt främja ett systematiskt långsiktigt arbete med informationssäkerhet på alla nivåer i samhället. Vid MSB finns CERT-SE, som är Sveriges nationella CERT (Computer Emergency Response Team), och den nationella samverkansfunktionen för informationssäkerhet (NOS).

MSB:s arbete med informationssäkerhet

Kontakt:
No such user