Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB medverkar i en ny internationell fallstudie om cyberincidenter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-24 kl. 16:28
MSB har tillsammans med National Cyber Security Centre (NCSC) i Nederländerna och Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik i Tyskland tagit fram rapporten International Case Report On Cyber Security Incidents. Rapporten beskriver tre incidenter med koppling till informationssäkerhets- och cybersäkerhetsområdet och de lärdomar som går att dra av dessa.

DigiNotar

Fallet med DigiNotar, en leverantör av säkerhetscertifikat bl.a. till Nederländska regeringen och elektroniska signaturer till allmänheten, beskriver effekterna av ett dataintrång, som resulterade i att det inte längre gick att lita på att data eller kommunikation skyddas som det var tänkt.

Deutsche Telekom

Fallet med Deutsche Telekom beskriver hur en tysk internetleverantör utsattes för en kraftig överbelastningsattack (DDoS) i syfte att blockera företagets domännamnsserver och därmed internettillgång för företagets kunder.

Tieto

MSB bidrar med reflektioner kring konsekvenserna av driftstörningarna hos it-leverantören Tieto 2011. En omfattande driftstörning orsakade att flera kunder fick sina it-system utslagna, vilket i sin tur fick konsekvenser för flera samhällssektorer.

Betydande konsekvenser

Rapporten visar att stora it-incidenter kan påverka samhället och att konsekvenserna kan bli betydande. Rapporten rekommenderar stärkt säkerhetsfokus vid upphandling, fokusering på risk- och sårbarhetsanalyser och kontinuitetsarbete, införandet av processer för tidig upptäckt och hantering av it-attacker samt föreslår att rapportering av cybersäkerhet införs på så väl nationell som regional nivå.

International Case Report on Cyber Security Incidents (pdf, nytt fönster)

Kontakt:
No such user