Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB finansierar forskning om resilienta betalningssystem

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-12 kl. 09:30
MSB finansierar ett femårigt forskningsprojekt som leds av forskare vid Högskolan i Skövde. Syftet är att närmare studera vilka konsekvenser som kan uppstå när samhällets betalningssystem inte fungerar som de ska, samt vilka aktörer som är inblandade och vilka åtgärder som krävs vid störningar i betalningssystemet.

Störningar kan få negativa konsekvenser för såväl enskilda människor, företag och för samhället. Störningar kan även påverka allmänhetens förtroende för betalningssystemets förmåga att kunna hantera betalningar av varor och tjänster.

En störning eller en kris inom en sektor kan dessutom sprida sig vidare till andra sektorer, som transport- eller livsmedelssektorn, med allvarliga störningar som följd.

I projektet ska en datorsimuleringsmiljö byggas under 2017, där representanter från olika organisationer kan uppleva liknande situationer. Simuleringsmiljön visar olika scenarier och konsekvenser av en kris i betalsystemet. Sedan diskuterar deltagarna åtgärder för att hantera krisen. Deras beslut matas tillbaka in i datorsimuleringen, som visualiserar effekterna av besluten i en ny situationsbild. Så uppstår ett händelseförlopp där deltagarna lär sig gång på gång vad effekterna av deras beslut är.

Projektet förväntas generera konkreta råd för bank-, transport- och livsmedelssektorn om hur de kan agera när betalsystemet inte fungerar. Dessutom kan projektet ge insikt om hur vi kan uppnå kollektiv tvärsektoriell resiliens (återhämtningsförmåga av en grupp aktörer från olika sektorer), vilket är värdefullt för MSB och aktörer i andra sektorer. Projektet kommer att pågå 2016-2020.

I projektet ingår Högskolan i Skövde, Mittuniversitet, Linköpings Universitet och företaget Combitech.

Mer information om projektet på Högskolan i Skövdes webbplats

Kontakt:
Jonas Milton Jonas.Milton@msb.se