Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Kartläggning visar på risker och brister i vårdens informationshantering

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-01-22 kl. 16:31
MSB har under 2014 genomfört en kartläggning av informationssäkerhetsarbetet i vården. Kvalitetsbrister konstateras, inte minst av styrning av kontrollverksamhet och uppföljning av risker och incidenter.

Vård och omsorg är en samhällssektor med påtagliga risker i informationshantering. Vårddokumentationen ska vara korrekt och tillgänglig när den behövs. Den ska skyddas mot obehörig åtkomst, spridning och ändring. Den ska bevaras och återskapas i händelse av olyckor eller katastrofer. God informationssäkerhet innebär att alla dessa krav är uppfyllda.

MSB har i ett projekt från maj 2014 till januari 2015 genomfört en kartläggning av informationssäkerheten i vården, hur kontrollarbetet fungerar, hur risker och incidenter följs upp. Kartläggningen omfattar dokumentation från vårdgivare, landsting och kommuner samt en enkätundersökning bland sjuksköterskor, läkarsekreterare och sjukvårdsadministratörer.

Observationer i kartläggningen

Några observationer i kartläggningen:

  • Ett av tre landsting, inga kommuner, har delgett en rapport av informationssäkerhetsarbetet enligt Socialstyrelsens föreskrifter SOSFS 2008:14.
  • Bara en av tio vårdgivare har kunnat presentera en generell revision av informationssäkerheten. 
  • Beroende på definitioner och begrepp kan andel rapporterade incidenter inom området variera mellan 1-20% av samtliga avvikelser i vården.
  • Fler än en av tre sjuksköterskor, samt närmare en av fem läkarsekreterare, uppger att felaktig vårddokumentation har varit en patientsäkerhetsrisk.
  • Kännedom om kvalitets- och säkerhetsarbete beror mer på ledningsansvar och utbildning än på arbetsplats och arbetsgivare.

Resultatet presenteras 28 januari

Resultatet presenteras först under ett seminarium ”Informationssäkerhet i vården” den 28 januari och senare även i rapportform på MSB:s webbsida (länk nedan).

På seminariet medverkar Sören Olofsson, Regeringskansliet, Henrika Littorin, Inera AB, Sabine Koch, Karolinska Institutet (KI) samt Rose-Mharie Åhlfeldt, Högskolan i Skövde.

Mer information om seminariet och program finns i MSB:s kalendarium

Kontakt

För information om seminariet 28 januari:
Tom Andersson, senior analytiker, Enheten för systematiskt informationssäkerhetsarbete, MSB.
Tel: 010-240 42 10.


För information om informationssäkerhet i vård och omsorg:
Fia Ewald, enhetschef för Enheten för systematiskt informationssäkerhetsarbete, MSB.
Tel: 010-240 44 93.

För information om samhällets cyber- och informationssäkerhet:
Richard Oehme, chef för Verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet, MSB.
Tel: 010-240 44 06.

Kontakt:
No such user