Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

It-incidenter i fokus på nordiskt möte

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-11-20 kl. 16:45
Den 19-20 november genomfördes i MSB:s regi ett nordiskt möte på generaldirektörsnivå i Sigtuna. Mötet är en del i det nordiska nationella CERT-samarbetet kring informations- och cybersäkerhet.

Det har länge stått klart att de nordiska länderna står inför liknande utmaningar i arbetet med att utveckla samhällets informations- och cybersäkerhet. De alltmer komplexa beroendeförhållandena mellan system och tjänster som ofta spänner över landsgränserna gör att samarbete krävs och skapar stort mervärde

Det är en stor utmaning att skaffa sig överblick på det här området. Ingen enskild aktör klarar det på egen hand. En av styrkorna med det nordiska nationella CERT-samarbetet är att våra länder har liknande omständigheter, men att vi arbetar på lite olika sätt. Det skapar en god mix där vi kan lära av varandra och där vi vid olika typer av it-störningar kan stödja varandra och upprätta en gemensam bild av det som sker, vilket är mycket mer värdefullt än våra bilder enskilt för sig, säger Richard Oehme, chef för verksamheten för samhällets informations- och cybersäkerhet på MSB.

De senaste årens större it-incidenter har tydliggjort att sådana händelser i allt större utsträckning leder till konsekvenser som inledningsvis är mycket svåra att upptäcka.

Det har varit två intensiva och inspirerande dagar! Vi ser fram emot att fortsätta att vara med och utveckla det nordiska samarbetet kring it-incidenter. Områdets gränsöverskridande utmaningar förutsätter ett brett samarbete med internationella partners. Det är viktigt att kunna upprätta en bred riskbild där kunskapen och kunnandet hos många organisationer förs samman till en helhet. En effektiv beredskap för att kunna hantera dagens och framtidens risker kommer att kräva ett ännu mer fördjupat samarbete, avslutar MSB:s generaldirektör Helena Lindberg.

Kontakt:
No such user