Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gemensamt projekt för robust och säker adressering på internet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-03-06 kl. 10:01
MSB har tillsammans med Post- och telestyrelsen (PTS), Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) och Stiftelsen för internetinfrastruktur (.SE) genomfört ett projekt för att säkra robust och säker adressering på internet. Av Sveriges 290 kommuner har 231 beviljats medel för att införa DNSSEC under åren 2012-2014 till en kostnad av tio miljoner.

Vad är problemet?

Även om de flesta människor använder internet varje dag så har den stora majoriteten förmodligen inte reflekterat över vad som egentligen händer när man t.ex. skriver en adress i en webbläsare och trycker på Enter.

Domännamnssystemet DNS fungerar i princip som en telefonkatalog på internet och är till för att förenkla adressering av tjänster och resurser på internet. Varje ansluten webbserver, e-postserver eller annan typ av enhet har en egen unik IP-adress som med hjälp av DNS kan kopplas till en adress presenterad i en form som är lättare att hantera för oss människor.

Men det finns brister i DNS som gör det möjligt att förfalska svaren på sådana DNS-frågor. Det i sig öppnar möjlighten för olika former av missbruk där t ex intet ont anande nätanvändare leds in på falska webbplatser i syfte att bli lurade på pengar eller känslig information som exempelvis lösenord och kontokortsnummer eller där all e-post leds om och passerar någon annan server på vägen där alla meddelanden kopieras utan att vare sig avsändare eller mottagare märker det.

Både DNS och DNSSEC är viktiga för att skapa robusta, pålitliga och tillgängliga tjänster i samhället. För att motverka bristerna i DNS finns standarden DNSSEC (DNS Security Extensions), som infördes i den svenska toppdomänen .se 2005. För att uppnå långsiktig effekt behöver standarden spridas även till nästa nivå, dvs. alla huvuddomäner under .se

Implementering av standaren DNSSEC – ett prioriterat arbete

MSB, PTS, SKL och .SE är överens om att det är mycket angeläget att domäner för offentliga webbplatser signeras genom DNSSEC och betonar att implementering av standarden är ett prioriterat område.

Syftet med det gemensamma projektet är robusthetshöjande åtgärder för att säkerställa att samhällsviktig verksamhet kan bedrivas och skapa pålitliga och tillgängliga tjänster i samhället. För att skapa bra förutsättningar för genomförandet i landets kommuner har kommunerna, med stöd från respektive länsstyrelse , kunna söka bidrag från MSB under åren 2012-2014. Av Sveriges 290 kommuner har 231 beviljats medel för att införa DNSSEC till en kostnad av 10 390 000 kr.

Projektet avslutades i slutet av 2014 och MSB kommer under 2015 följa upp hur många kommuner som har realiserat implementering av DNSSEC enligt plan.

Kontakt:
Ronny Harpe Ronny.Harpe@msb.se