Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

En av fem öppna för en heltäckande nätförsäkring

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-10-29 kl. 11:11
MSB har frågat 1343 svenskar om de kan tänka sig att teckna en heltäckande nätförsäkring mot nätrelaterade brott. Med undersökningen testar MSB en ny metod för att bedöma riskuppfattningar om nätincidenter.

Bland personer öppna för en nätförsäkring uppgav hälften att försäkringen får kosta som mest 100-500 kronor per år. En på fem kan tänka sig betala mer än 500 kronor per år.

Värdet speglar subjektiva nytto- och riskbedömningar. Den första mätningen kan fungera som baslinje för framtida mätningar av riskuppfattningar, säger Tom Andersson, senior analytiker, MSB.

Undersökningens syfte är att utvärdera en enkel och effektiv metod för att följa och analysera riskuppfattningar i samhället i samband med nätincidenter.

Marknaden för säkerhetsprodukter och tjänster, it- och nätförsäkringar, är en del av dagens risklandskap på informationssäkerhetsområdet. Vi måste förstå landskapet för att stödja och utveckla samhällets informationssäkerhet, säger Fia Ewald, enhetschef, MSB.

Närmare resultat presenteras under ett seminarium den 3 november "Trygghet och säkerhet på nätet" som MSB arrangerar i samverkan med EU-kommissionen inom ramen för Europeiska informationssäkerhetsmånaden (ECSM) 2014.

Information om seminariet och ECSM 2014

Läs mer om Europeiska informationssäkerhetsmånaden (ECSM) 2014 på DinSäkerhet.se

Läs mer om undersökningsresultat - PM utdelat på seminariet 3 (pdf, nytt fönster)

För mer information om undersökningen, metoder och resultat, kontakta Tom Andersson, tom.andersson@msb.se, 072 - 589 77 33.

För mer information om MSB:s handlingsplan för samhällets informationssäkerhet, kontakta Fia Ewald, fia.ewald@msb.se, 072 - 741 70 66.

 

Bakgrund till undersökningen

Undersökningen har genomförts av Markör Marknad och Kommunikation AB på uppdrag av MSB. Den har genomförts i en webbpanel under vecka 43 (2014) med ett riksrepresentativt urval folkbokförda personer (ålder och kön). Frågorna var som följer.

Kan du tänka dig att teckna en nätförsäkring?

  • Ja
  • Nej
  • Vet inte/Osäker.

Med "nätförsäkring" avses här en heltäckande privat försäkring mot lidande, skador och förluster på grund av näthat, nätkränkningar, identitetsstölder på nätet, nätbedrägerier, olaglig nätövervakning, nätattacker eller andra nätrelaterade brott.

Om svaret var "ja" eller "Vet inte/Osäker" på första frågan ställdes en följdfråga:

Vad kan du tänka dig att betala som mest för en nätförsäkring?

  • Mer än 5000 kronor per år
  • Mellan 1001 och 5000 kronor per år
  • Mellan 501 och 1000 kronor per år
  • Mellan 100 och 500 kronor per år
  • Mindre än 100 kronor per år.

Det går inte att generalisera svar på frågor i en webbpanel till svenskar som population. I första hand speglar svaren sammansättningen på webbpanelen. I det aktuella fallet utgörs den av 120 000 internetanvändare.

 
 
Kontakt:
No such user