Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bristande konsekvensanalys av övervakning och övervakningsteknik

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-04-08 kl. 16:27
Under ledning av professor Wilhelm Agrell har elva forskare och verksamhetschefer bidragit till en antologi om övervakning och integritet. Författarna visar på utbredda brister i konsekvensanalyser på området, i såväl rättsliga bedömningar av övervakning som privata investeringar i teknik.

Antologin är resultatet av en MSB-finansierad studie av kunskapsläget avseende frågor om övervakning och integritet. Uppdraget gick till Wilhelm Agrell, professor i underrättelseanalys vid Lunds universitet. Professor Agrell samlade forskare och verksamhetschefer till samtal, en utgångspunkt för enskilda kunskapssammanställningar i form av en antologi.

Antologin berör samhällsutvecklingen på området, från etik och juridik, till övervakningsteknik och dess effekter. En röd tråd är bristfälliga konsekvensanalyser av övervakning i praktiken, vare sig författarna lyfter fram problem eller möjligheter på området.

Diskussioner om balansen mellan kontrollåtgärdernas effektivitet och grundlagsstadgade fri- och rättigheter lyser ofta med sin frånvaro, skriver Janne Flyghed, professor i kriminologi vid Stockholms universitet.

Under alla mina femton år som säkerhetschef så har jag aldrig (!) sett en payback-kalkyl i samband med svar på en offertförfrågan [avseende CCTV-system, dvs. system för kameraövervakning], skriver Petrus Bolin, koncernsäkerhetschef på Handelsbanken.

Antologin presenteras och diskuteras under ett seminarium måndag den 11 maj på Norra Latin i Stockholm. Flertalet författare medverkar. Utöver författarna är fem experter speciellt inbjudna att ställa frågor.

Mer information, program och anmälan till seminariet den 11 maj

Kontakt:
No such user