Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Bristande it-säkerhet i akutsjukvården

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2015-05-18 kl. 16:26
Närmare tre av fem läkare och sköterskor i akutsjukvården uppger att dagens metoder för autentisering i vårdsystem är bristfälliga. Upplevda brister samspelar med åsidosättandet av säkerhetsregler. Drygt hälften av de tillfrågade låter kollegor läsa i patientjournaler när de själva är inloggade.

Åsikterna om it-stödet i vården är många. Även it-säkerheten väcker frågor. Vårdpersonal vittnar om it-system och säkerhetsrutiner som rimmar illa med patientsäkerheten. För att belysa problemet har MSB bistått med handledning och metodstöd i ett examensarbete på Karolinska Institutet (KI).

En enkät om it-säkerhet har besvarats av 89 läkare och sköterskor på akutmottagningar och avdelningar i Sverige. Frågorna handlar om personalens erfarenhet av it-system, journalhantering och säkerhetsrutiner. Hur ofta bryter personal mot normala säkerhetsrutiner? Varför gör de det?

Vårdpersonal med större it-erfarenhet upplever större brister med it-säkerheten. Upplevda brister handlar inte minst om konflikter mellan säkerhetsrutiner och arbetstempot. Det väcker frågor om arbetsmiljö och effektiv design för it-säkerhet, snarare än att bristerna skulle bero på personalens okunskap.

Examensarbetet presenterades under ett miniseminarium på MSB i Stockholm i maj 2015. Gustaf Claesson, masterstudent på KI, inleder med att redovisa arbetet i sin helhet. Det följs av ett öppet samtal om behovet av verksamhetsanpassad design av säkerhetslösningar.

Huvudhandledare för examensarbetet är professor Sabine Koch, Centrum för Hälsoinformatik (HIC). Bihandledare är Tom Andersson, senior analytiker på MSB.

För mer information eller anmälan, kontakta Tom Andersson, senior analytiker, bihandledare, MSB: tom.andersson@msb.se

Läs mer om seminariet

Dokumentation

Ladda ner master-uppsatsen.pdf

Kontakt:
No such user