Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Uppdragsutbildningar och andra aktiviteter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-08 kl. 11:49
Under hösten har Skorstensfejarutbildningen genomfört en uppdragsutbildning i täthetsprovning av skorstenar. Vi har även deltagit på utbildningsmässan i Älvsjö. Det gläder oss att allt fler verksamhetsställen och enheter inom MSB väljer att förlägga vissa av sina utbildningar och aktiviteter till Rosersberg. Bland annat har avdelningen för samordning och insats genomfört flera kurser i Rosersberg under året som gått. Under våren 2017 kommer Revinge att hålla en utbildning i Tillsyn och tillstånd enligt (LBE). Dessutom genomför SSR en utbildning i SSR-godkänd besiktning.

I början av 2016 tillfrågades Skorstensfejarutbildningen om det fanns möjlighet för Anticimex att beställa en utbildning i täthetsprovning av skorstenar.  Skorstensfejarutbildningen kunde möta upp beställningen och i slutet av september höll vi en tvådagarskurs med fyra besiktningsmän från Anticimex. Utbildningen innehöll teoretiska delar om skorstenar rent generellt, hur rökkanalar läcker och vilka metoder för täthetsprovning som finns tillgängliga. Dessutom ingick praktiska övningar i Mästargården.

Den 17 november deltog personal från Skorstensfejarutbildningen på SACO:s utbildningsmässa i Älvsjö. En vecka senare representerades sotarskolan av studerande som deltog på en likadan mässa i Malmö. Intresset för utbildningen är tydligt och förhoppningsvis har vårt deltagande lockat ännu fler sökande till kommande grundkurser.

MSB:s avdelning för samordning och insats har blivit lite av en stamgäst i Rosersberg då man valt att lägga flera av sina utbildningar för utlandspersonal hos oss. Under året har avdelningen för samordning och insats bedrivit utbildning i Rosersberg vid sammanlagt nio tillfällen. Det är glädjande att såväl den egna myndigheten som externa aktörer både ser och tillvaratar värdet i utbildningsplatsen och dess faciliteter.

Den 21-22 november hölls en workshop med ledningsgrupperna för MSB:s utbildningsverksamhet, USAM (enheten för utbildningssamordning) och skolorna på Sandö och i Revinge. Temat var den gemensamma utbildningsverksamheten inom MSB. Workshopen i Rosersberg var ett led i arbetet att skapa möjlighet för bättre samverkan mellan olika verksamheter och att utveckla den gemensamma förmågan att lösa myndighetens utbildningsuppdrag.

MSB:s skola i Revinge kommer under nästa år att förlägga utbildning i Tillsyn och tillstånd enligt LBE (Lag om brandfarliga och explosiva varor) i Rosersberg. Dessutom kommer Skorstensfejarmästarnas riksförbund att hyra sotarskolans faciliteter för utbildning i SSR-godkänd besiktning. Skorstensfejarutbildningen hoppas även på nya tillfällen att bedriva uppdragsutbildning under 2017.

Kontakt:
Andreas Carl Nilsson andreas.nilsson@msb.se