Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Ungern på besök

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2016-12-08 kl. 11:04
Så sent som den 29 november i år besöktes Skorstensfejarutbildningen av Kommunals Jonny Jakobsson och Peter Hammarin tillsammans med två sotare och en jurist från Ungern. I Ungern tar man just nu ett stort steg där sotning och brandskyddskontroll går från privat drift till statlig verksamhet. Övergången är inte problemfri. Den ungerska delegationen var i Sverige för att studera svensk sotningsverksamhet och fackligt arbete. I besöket ingick även att bekanta sig med Skorstensfejarutbildningen i Rosersberg.

 

De som besökte Rosersberg var sotarna Csaba Vamos, Peter Kiraly och juristen Zsofia Krasznay från den nybildade arbetstagar- och branchorganisationen KOSZ.  I nuläget är sotning och brandskyddskontroll gratis hos privatpersoner i Ungern medan företag och andra organisationer debiteras. Till störst del utförs sotning och brandskyddskontroll av statligt anställda sotare men i vissa städer och områden är de privata aktörerna fortfarande verksamma.

En av anledningarna till att sotning och brandskyddskontroll till stor del förstatligats är att skorstensfejarna de senare åren upplevt en allt svårare arbetsmiljö där stress inneburit en avsevärd kvalitetsförsämring på utförda arbeten. Dessutom har den ungerska allmänheten reagerat kraftigt på den bristfälliga sotningen och brandskyddskontrollen.

I samband med övergången till statlig drift har man rationaliserat sotningsverksamheten - bland annat genom att förlänga fristerna - vilket inneburit att många sotare tvingats lämna yrket. Antalet dödsfall på grund av kolmonoxidförgiftning har i samband med detta märkbart ökat. Hos KOSZ upplever man att situationen är minst sagt komplicerad.

KOSZ och dess ordförande Csaba Vamos försöker nu i sin kontakt med olika ungerska myndigheter få till stånd en återgång till de gamla fristerna. Man ser även över möjligheterna att locka till sig fler medlemmar. I Ungern finns ingen skorstensfejarutbildning och man tror att en sotarskola både skulle locka fler till yrket och öka kvalitén på utförandet. Detta är också anledningen till att man besökte Rosersberg under sin Sverigeresa. Skorstensfejarutbildningen tackar för besöket och hoppas kunna vara till hjälp om Ungern beslutar att utveckla en yrkesutbildning för skorstensfejare.

Köszönjük látogatását!

Kontakt:
Andreas Carl Nilsson andreas.nilsson@msb.se