Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

12 nationer på EU-övning vid MSB i Revinge

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-22 kl. 13:47 | Uppdaterad:2017-06-28 kl. 12:31
Under fyra dagar i april genomförde moduler ur EU:s Civilförsvarsmekanism Modex-övningar mot scenariot vård, provtagning och risk för smittspridning i samband med en stormkatastrof i den simulerade nationen Faultland, på MSB i Revinge.

Den simulerade katastrofen hade varit av sådan omfattning att Faultland begärt europeisk hjälp genom ERCC, European Response and Coordination Center. Övningen genomfördes under ledning av Falck och det gav MSB och Sverige en möjlighet att öva nationell kapacitet och internationell samverkan hos olika aktörer så som Tullverket, Region Skåne, SMO, värdlandsstöd med flera.

Modulerna som deltog var fältsjukhus från Italien och Spanien samt mobila laboratorier från Tyskland och Belgien. Som stöd till dessa moduler deltog även ett European Civil Protection Team med tillhörande TAST (Technical Assistance Support Team). TAST uppdrag är att stödja de utsända modulerna med datornätverk, internet och andra tekniska hjälpmedel för att belastningen för värdlandet ska bli så liten som möjligt. Totalt deltog 160 representanter från 12 olika europeiska länder samt ca 100 figuranter.

− Interrnationella övningar ger ett stort mervärde till Sverige som land och MSB som myndighet eftersom det ger rika möjligheter att bygga upp kunskap och kompetens både lokalt och regionalt”, säger Peter Holmström, ansvarig för Modexövningen på MSB i Revinge.

Parallellt med Modexövningen genomförde MSB en övning med svenskt värdlandsstöd, Host Nation Support, HNS. HNS har till uppgift att förenkla vid mottagning och koordinering av inkommande stödresurser i samband med en händelse då utländsk hjälp fordras och bistår ankommande internationella moduler och team i kommunikationen med svenska institutioner, myndigheter och andra aktuella inhemska aktörer. Modexövningen gav också SMO-studenterna på termin fyra ett utmärkt tillfälle att öva sin ras- och skredutbildning i en internationell kontext.

Inom EU-mekanismen och specifikt Modexövningarna var det första gången man övade mobila laboratorier tillsammans med sjukhusmoduler under fältmässiga förhållanden. Dessutom upprättade man även för första gång en EMTCC (Emergency Medical Teams Coordination Cell) vars uppgift är att koordinera de utsända internationella medicinska resurserna i värdlandet. WHO var med och utvärderade deras arbete.

Några röster från övningen

 Lena Gartmark - Verksamhetschef vid MSB i Revinge

 Det här var första men förhoppningsvis inte sista gången som MSB Revinge faciliterade en Modexövning och det gav studerande i våra ordinarie utbildningar en värdefull möjlighet att medverka i och lära av ett realistiskt scenario. Dessutom kan vikten av att medverka i och bidra till att skapa gemensam europeisk förmåga genom utbildning och övning inte nog betonas.

 

Marian Costanondo - Psykolog och volontär hos den spanska medicinska mottagningen.

Vilken är din generella slutsats av den här övningen?

   Något som verkligen slår mig är hur viktigt det är att vi fortsätter förbättras. Alla har något att lära sig, inte minst av varandra. Villigheten att samarbeta och hjälpas åt, både inom och mellan de olika teamen, har varit fantastisk.

Elena Grosso - Ortoped och traumaläkare hos den italienska medicinska mottagningen.

Vilka är dina mest levande minnen av Modex 4?

- Jag är imponerad av er organisation och de ovanligt välspelande figuranterna. Flödet av patienter till vårt sjukhus var realistiskt, ibland med bara några få sporadiskt inkommande patienter och ibland rusher av flera samtidigt. Jag kommer heller inte att glömma intrycket av mitt team. Det här var första gången som hela teamet övade tillsammans på det här sättet. Vi jobbade mycket bra ihop.

Jens Paul Madsen - Beställare och övningsledare från Falck.

På vilka sätt har den här övningen varit annorlunda jämfört med tidigare Modexövningar som du varit ansvarig för?

   Det här är första gången som vi övat medicinska mottagningar ihop med mobila laboratorier. Fältmässig övning med medicinska mottagningar är i sig ganska ovanligt. Numera har man dock börjat lägga ett större fokus på det. Att vara först med att kombinera mottagningarna med de mobila laboratorierna har varit fantastiskt givande. Samarbetet med MSB och ert åtagande har varit en förutsättning för övningens framgång.

Xavier Havaux - Biosäkerhetsexpert i det belgiska mobila laboratoriet B-LIFE.

Vad har varit mest värdefullt för din egen personliga utveckling i samband med den här övningen?

   Att vara del i den här globala förmågan. Mitt jobb är att ha noggrann kontroll över små, viktiga detaljer och det har varit en utmaning att öva under fältmässiga förhållanden. Jag har dessutom fått fungera som en länk till vår support och logistiska hjälp hos B-FAST, den andra delen av vårt team.

Kontakt:
Andreas Carl Nilsson andreas.nilsson@msb.se