Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Gemensamma grunder för samverkan och ledning: Nya erbjudanden till länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-09-18 kl. 08:28
Nu kan länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter ta del av inbjudan till ett fortsatt fördjupat samarbete omkring implementering av gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar.

Hösten är igång efter en intensiv sommar för Krisberedskapssverige där många aspekter av gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar har tillämpats, prövats och diskuterats.

Just nu pågår intensiv verksamhetsplanering för 2019 för de flesta aktörer. I samband med detta presenterar MSB:s Enhet för samverkan och ledning det fortsatta stödet till implementeringen av gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar hos länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter.

– Vi har arbetat med implementering av Gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar under några år. Efter en genomförd behovsanalys under våren har vi valt att delvis förändra sättet att arbeta med implementeringen, säger Niklas Andrén enhetschef vid enheten för samverkan och ledning.

Behovsdialogerna visade att det finns god kunskap om Gemensamma grunder för samverkan och ledning hos aktörerna men att det finns ett behov att fortsätta träna på att tillämpa dem i praktiken. Därför efterfrågas både konkretiseringar och processtöd från såväl bevakningsansvariga myndigheter som Länsstyrelserna. MSB ändrar inriktning på stödet till länsstyrelserna från 2019 och framåt, från utbildande karaktär till att i större utsträckning bli processtödjande.

Vid intresse, kontakta oss för ett första möte under hösten där vi diskuterar era behov. Vi tar gemensamt fram en plan för arbetet och processtödet ges sedan med start i januari 2019. I slutet av 2019 utvärderar vi arbetet tillsammans och beslutar om eventuell förlängning, avslutar Niklas Andrén.

Här nedanför kan du ta del av en beskrivning i detalj av arbetssättet och en inbjudan till ett fortsatt fördjupat samarbete omkring implementering av gemensamma grunder för samverkan och ledning vid samhällsstörningar. Dessa har skickats till länsstyrelser och bevakningsansvariga myndigheter.

Erbjudande till länsstyrelser HT18

Erbjudande till centrala myndigheter HT18

Vill du veta mer och diskutera vilka möjligheter som finns så kontakta implementerasol@msb.se.

Kontakt:
Patrik Hjulström Patrik.Hjulstrom@msb.se
Mia Dahlström Mia.Dahlstrom@msb.se