Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tangentbord

Så fungerar SGSI-nätet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-07-21 kl. 13:05
Swedish Government Secure Intranet (SGSI) är en avgiftsfinansierad kommunikationstjänst för säker kommunikation mellan organisationer i Sverige och i Europa. SGSI har en egen infrastruktur som är skild från Internet och påverkas därför inte av störningar på Internet, som till exempel överbelastningsattacker. Mellan anslutna organisationer sker trafiken i så kallade VPN-tunnlar som krypteras med försvarsmaktens krypto.

Anslutna organisationer använder SGSI som en infrastruktur för utbyte av känslig information. Därmed minskar risker relaterat till att skicka känslig information. Anslutna organisationer bestämmer själva vad som ska kommuniceras över SGSI och med vem. För att det ska vara möjligt att kommunicera över SGSI måste avsändare och mottagare komma överens om att en förbindelse ska öppnas, och vilken typ av kommunikation den ska användas till.

Öppning av en förbindelse görs via en ändringsbegäran från både avsändare och mottagare. Det är alltså endast de organisationer som kommer överens om att utbyta information i någon form som har möjlighet att kommunicera. Öppningen mellan organisationerna sker punkt till punkt i SGSI.

SGSI skyddar information under transport mellan organisationer och ansluter sedan till ett internt nät. Respektive organisation har ett säkerhetsansvar för sina interna nät. Detta innebär att om en organisation inte har ett fullgott skydd så kan den information som organisationen hanterar röjas. Detta påverkar dock inte övriga SGSI-anslutna organisationer. Endast de som kommunicerar med den organisation som inte har ett fullgott skydd påverkas.

Mer om SGSI (Swedish Government Secure Intranet)

Utveckling av framtidens kommunikationstjänster

MSB arbetar med olika uppdrag som syftar till att aktörer inom samhällsviktig verksamhet har tillgång till kommunikationstjänster med höga krav på säkerhet, tillgänglighet, robusthet och kapacitet. Säkra och skyddade kommunikationstjänster är en förutsättning för samhällets krisberedskap och krishantering.

Mer om framtidens kommunikationstjänster

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se