Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB stödjer människor på flykt i Bangladesh

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-10-31 kl. 14:30
I dagsläget uppskattas över 820 000 flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen Rohingya flytt över gränsen till Bangladesh. Bristen på boende och andra förnödenheter är akut i flyktinglägren. MSB har inlett en större hjälpinsats och bidrar med personal för att stödja de FN-organ som finns på plats.

Stort behov av hjälpinsatser

Till följd av de senaste månadernas flyktingströmmar har de redan etablerade flyktinglägren i området svårt att ta emot fler människor. Majoriteten av de nytillkomna flyktingarna slår sig därför ner utanför lägren, i tillfälliga boenden och provisoriska skydd längs vägar och på sluttningar runt området Cox’s Bazar. Det råder akut brist på de flesta resurser som behövs för att täcka människors grundläggande behov, såsom mat, rent vatten och sjukvård.

MSB har personal på plats

I området Cox’s Bazar finns i dagsläget två experter:

  • En specialist inom vatten och sanitär hygien.
  • En specialist inom logistik och resurser. 
MSB:s personal är utsänd till hjälporganisationen UNICEF och insatserna finansieras av Sida.

Förbereder för fler insatser

MSB planerar för fler insatser till Bangladesh. Personal är på plats som förbereder inför byggandet av kontor. Kontor som ska underlätta för hjälporganisationerna på plats.

­
– MSB:s roll är att stötta andra hjälporganisationer för att de ska kunna arbeta nära människorna som har flytt. Det gör vi genom att bygga kontor och bistå med experter inom efterfrågade områden, säger Kajsa Nordmark verksamhetsansvarig på enheten för insatser.

Mer personal kommer att skickas till Bangladesh inom kort, bland annat som har expertis inom sexuellt och könsbaserat våld.

– Eftersom den största andelen av flyktingarna är  kvinnor och barn som är en särskilt utsatt och sårbar grupp behövs expertkompetens för att skydda denna grupp, säger Kajsa Nordmark.

MSB är redo att stödja ytterligare i flyktingsituationen om mer stöd efterfrågas från FN.

Om situationen i Bangladesh

Den 25 augusti 2017 utbröt nya våldsamheter i norra Rakhinestaten i Myanmar (Burma). Ett stort antal flyktingar från den muslimska minoritetsgruppen Rohingya  har flytt över gränsen till Bangladesh. Bangladesh som redan innan de senaste våldsamheterna tagit emot rohingyer, uppskattas nu ha över 820 000 flyktingar i landet. Särskilt många, över 690 000 människor, har flytt till området Cox’s Bazar där antalet ökar för varje dag.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se