Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB redo att hjälpa efter orkanen Irma

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-08 kl. 15:40
Orkanen Irma, som drabbat Karibien och som i helgen passerar norra Kuba och Florida i USA, är en av de värsta som registrerats. Orkanens framfart slår hårt mot befolkning och infrastruktur. MSB följer utvecklingen och är redo att svara upp på förfrågningar om stöd.

Orkanen Irma har orsakat stor förödelse och stora humanitära konsekvenser väntas. Sedan tidigare stöttar MSB FN med en behovsbedömnings- och samordningsexpert som befinner sig i regionen.

MSB följer den utvärdering och behovsbedömning som FN:s snabbinsatsteam gör (United Nations Disaster Assessment and Coordination Team – UNDAC). Inom ramen för FN-uppdraget arbetar MSB:s expert med att stödja nationella myndigheter i krishantering, bland annat genom stöd till deras samordning, behovsbedömningar och lägesbilder.

Sedan fredagsmorgonen ingår också två personer ur MSB:s insatspersonal i ett EU-team som är redo att åka till Haiti om det skulle efterfrågas. MSB gör också förberedelser för att snabbt kunna bidra med olika typer av stöd som skulle kunna inkomma som förfrågan till myndigheten.

Erfarenhet av liknande händelser

I nästan 30 år har Sverige och MSB genomfört olika internationella stöd- och räddningsinsatser. Bland MSB:s insatspersonal finns experter inom allt från infrastruktur till samordning och i myndighetens lager i Kristinehamn finns materiel till stöd vid insatser.

Exempel på tidigare insatser vid naturolyckor:

Haiti efter stormen Matthew 2016
Jordskalv i Nepal 2015
Filippinerna efter stormen Haiyan 2013
Jordbävning i Haiti 2010

Mer om MSB:s insatsverksamhet

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se