Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

MSB arrangerar rundabordssamtal om våldsbejakande extremism

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-13 kl. 14:27
Den 13 och 14 november håller MSB tillsammans med amerikanska Department for Homeland Security (DHS) ett rundabordssamtal med några av de mest kunniga forskarna och experterna på området samt ett publikt seminarium under rubriken Safeguarding Democracy and Preventing Violent Extremism. Mötena utgör en del av svenska ambassadens tema Safe and Sound och hålls i House of Sweden, Washington DC.

Våldsbejakande extremism utgör ett hot mot samhällen i hela världen. Extremism utvecklas inte i ett vacuum, utan är kopplat till andra samhälleliga risker såsom organiserad brottslighet, social oro och gängaktivitet. Trots ideologiska skillnader, så har extremister det gemensamma målet att påverka samhället i en totalitär riktning med hjälp av politiskt våld och terror. Deras agenda får negativa konsekvenser för såväl social samhörighet som mänskliga fri- och rättigheter.

Syftet med evenemanget är att sammanföra experter från USA, Kanada och Sverige och möjliggöra erfarenhetsutbyte, samt att diskutera hur vi bäst bemöter denna gemensamma utmaning. Som värd står den Nationella samordnaren mot våldsbejakande extremism.

Teman för evenemanget  

Evenemanget fokuserar på tre övergripande teman;

  1. Långsiktiga åtgärder – forskning, politik och intervention.
  2. Förstå och förebygga terroristvåld; parallella samhällen, samhällsrisker och knytpunkter mellan extremism och brottslighet. 
  3. Internationellt samarbete - Vägen framåt för att höja samhällsäkerheten.
Det publika seminariet öppnas av den svenska ambassadören, Karin Olofsdotter. Inledningstal hålls av Magnus Ranstorp (CATS, Försvarshögskolan) och Miles Taylor (Counselor to the Secretary, DHS).

Ökad kunskap  

Det arbete som bedrivs i Sverige för att motverka våldsbejakande extremism utgår ifrån den lokala nivån, och förutsätter engagemang från ett stort antal aktörer. Modellen kräver förståelse för hur våldsbejakande extremism angriper demokratin, hur rekrytering fungerar på nätet och i andra sammanhang, familjens viktiga roll och vilka mekanismer som är avgörande för utträde ur våldsbejakande miljöer. Den har visat sig värdefull för vår förståelse för radikaliseringsprocessen, hur olika aktörer påverkar varandra, och vilka korskopplingar som finns mellan olika kontexter.

Ambitionen är att ge förståelse för utmaningar och möjliga lösningar, med syfte att bidra till en gemensam kunskapsbas och skapa förutsättningar framtida samarbete mellan Sverige och USA.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se