Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Lägesrapport från MSB:s insatsarbete i Centralafrikanska republiken

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-07-05 kl. 14:09
MSB har pågående biståndsinsatser i bland annat Afrika och Mellanöstern. Just nu är myndigheten i slutfas av arbetet med att bygga kontor, boenden och logistikanläggningar i Centralafrikanska republiken.

Syftet med insatsen är att skapa förutsättningar för ökad humanitär närvaro, från exempelvis FN:s livsmedelsprogram, WFP, och andra humanitära aktörer. Platserna där MSB och hjälporganisationerna arbetar är ofta svåra att nå, men är viktiga för att få ut humanitära insatser.

I filmen berättar Christofer Värme, chef för MSB:s bygg- och konstruktionsinsats, om arbetet i Centralafrikanska republiken.

 

Läget i Centralafrikanska republiken

  • Sedan 2013 pågår ett inbördeskrig i Centralafrikanska republiken
  • 2,2 miljoner människor behöver livsmedelshjälp
  • 40 procent av barnen lider av undernäring
  • Var femte person har flytt sitt hem

Om MSB:s insatsarbete i utlandet

MSB har uppdrag från regeringen att hålla beredskap för internationella bistånds- och katastrofinsatser. MSB, och dess föregångare Räddningsverket, har sedan 1988 rekryterat cirka 2000 personer till 600 insatser i 80 länder.

Uppdragen är mycket varierande. MSB stödjer FN med personal med specialistkompetens inom en rad olika områden såsom logistik, informationshantering, informations- och kommunikationsteknologi, miljö och genus, samt modulinsatser bland annat för att tillhandahålla arbetsplatser och bostäder för humanitära arbetare i svårtillgängliga områden.

Myndigheten stödjer även återuppbyggnaden av förstörd infrastruktur, och är Sveriges civila aktör inom området minor och oexploderad ammunition. Vidare har MSB i uppdrag att stödja utvecklingen av andra länders kapacitet att hantera katastrofer, stora olyckor och kriser. MSB stödjer också FN och EU i det internationella fredsfrämjande arbetet.

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se