Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Allmänheten bjuds in till försvarsdag under övningen Aurora

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-09-22 kl. 09:30
Söndagen den 24 september kl. 11.00 – 16.00 genomför Försvarsmakten en försvarsdag för allmänheten på Gärdet i Stockholm. Försvarsdagen är en del i övningen Aurora där enheter från armén, marinen, flygvapnet och hemvärnet visar upp sina förmågor. Besökare bjuds också in att ta del av tips om hemberedskap och hur man kan packa sin egen krislåda hemma bland annat.

Totalförsvar omfattar både militärt och civilt försvar. Civilt försvar handlar om att utveckla samhällets förmåga vid krig och krigsfara och har sin utgångspunkt i samhällets krisberedskap. Det finns mycket som skulle kunna hända i vårt samhälle. Oväder, terrorattacker, stora översvämningar eller långvariga störningar i IT- eller transportsystem exempelvis. På Gärdet möter du förutom Försvarsmakten även MSB och flera andra civila organisationer. Vi som aktörer har tillsammans en viktig roll i det civila försvaret och därmed också i totalförsvaret. Precis som du själv.

Vad skulle du göra om din vardag vändes upp och ned?

Hur skulle vardagen bli för dig och dina närmaste om elen slutade fungera, om vatten blev en bristvara eller matvaruhyllorna gapade tomma i livsmedelsbutiken? Hur får du då värme, vatten, mat och möjlighet att kommunicera med familj och nära, eller ta emot information från myndigheter? Du som är mentalt förberedd på krisberedskap klarar bättre av att hjälpa dig själv och andra när stora delar av samhället har stannat. 

Vi ger handfasta tips om hur du bäst förbereder din hemberedskap, men medmänsklighet och samarbete är avgörande under en kris.

Kom och möt oss på söndag! 

Foto: Thomas Henrikson, MSB  

Vill du läsa på ytterligare?  

 

Din krisberedskap  

Om krisen kommer  

Försvarsdagen på Gärdet