Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

majbrasa

Fira valborg säkert

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-04-29 kl. 11:47
Valborgsmässoafton och första maj tillhör de dygn då räddningstjänsten åker på flest utryckningar till bränder. Majbrasor, eldning av gräs samt fyrverkerier är de största orsakerna. Fira valborg säkert genom att förbereda dig så minskar du risken för att brasan inte ska sprida sig eller att någon skadas av dina fyrverkerier.

Statistik från räddningstjänsten visar att det finns en tydlig ökning av bränder på valborgsmässoaftonens kväll. Ett normalt dygn sker flest bränder under eftermiddagen, för att sedan avta under kvällen och natten. Valborgsmässoafton sticker ut då bränderna inte avtar under kvällen utan ökar markant från klockan åtta till midnatt.

Håll koll på majbrasan - statistik räddningsinsatser under valborg

Så här firar du säkert – tips från DinSäkerhet.se

På webbplatsen DinSäkerhet.se finns information om hur du eldar säkert. Där finns också en checklista som hjälper dig att elda säkert utomhus.

Webbplatsen DinSäkerhet.se

Fira smart med fyrverkerier

Fyrverkerier är vackra och festliga, men firandet är inte helt riskfritt. Varje år skadas minst 100 personer av fyrverkeripjäser, ibland dör någon. Ta del av checklistan på DinSäkerhet.se som ger tio råd för ett säkrare, smartare fyrverkeri till majbrasan.

 Minska riskerna med ditt fyrverkeri (DinSäkerhet.se)

Appen BRANDRISK Ute hjälper dig ha koll

Lagom till Valborg släpps också en ny version av appen BRANDRISK Ute som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Den ger också tips på hur riskerna att orsaka gräs- och skogsbränder kan minskas. Nytt för i år är att du kan dela brandriskprognoser via Instagram och Google+.

Appen finns för iPad, iPhone och Android och kan laddas ner från App Store och Google Play.

 Appen BRANDRISK Ute (DinSäkerhet.se) 

Kontakt: Webbredaktionen redaktion@msb.se