Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

En långvarig värmebölja kan påverka vår vardag och hälsa.

Effekter av höga temperaturer

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2014-07-23 kl. 10:43
Höga temperaturer under flera dagar kan påverka vår hälsa och vardag på flera olika sätt. Bland annat ökar risken för uttorkning och värmeslag, framförallt vad gäller barn och äldre.

Värmeböljor gör också att risken för drunkning ökar då vi söker oss till vatten för att svalka oss.

Även faran för mark- och skogsbränder ökar och det är viktigt att du följer myndigheters råd om eldning och grillning.

Höga temperaturer ökar också tillväxten av bakterier i dricksvatten och livsmedel och risken blir större att råka ut för matförgiftning.

Värmeböljor i ett förändrat klimat

Allmänt om värmebölja på DinSäkerhet.se

Checklista vid värmebölja på DinSäkerhet.se

Rapport om värmeböljors påverkan på samhällets säkerhet

Rapporten ger exempel på hur olika sektorer kan påverkas av en värmebölja. Av de effekter värmeböljor kan ge är hälsokonsekvenserna de mest kända, medan konsekvenser för övriga samhällsviktiga sektorer är dåligt belysta.

Värmeböljors påverkan på samhällets säkerhet
En kunskaps- och forskningsöversikt med fokus på Sverige och konsekvenser utanför hälsoområdet. Värmeböljornas påverkan på samhällets säk...
Publikationsnummer:
MSB362
 

Risker vid bad på DinSäkerhet.se

Eldningsförbud på DinSäkerhet.se

Mat och vatten på DinSäkerhet.se

Hur värme påverkar samhällsviktiga sektorer

En studie har genomförts för att fördjupa kunskaperna om effekterna av en värmebölja på tre samhällsviktiga sektorer i Örebro län; transporter, skydd och säkerhet samt dricksvattenförsörjning.

Hur värme påverkar samhällsviktiga sektorer
Sverige kan komma att drabbas av en kraftig och långvarig värmebölja och det är oklart hur beredskapen för en sådan händelse ser ut. Denna
Publikationsnummer:
MSB530
 

Hur värme påverkar tekniska system: möjliga konsekvenser av en värmebölja på elförsörjning och järnvägstransporter

Denna studie beskriver sektorerna elförsörjning och järnvägstransporter som är två samhällsviktiga verksamheter som är sårbara för värme. Med utgångspunkt från vad som hänt vid inträffade värmeböljor i Europa och Australien beskrivs möjliga konsekvenser på sektorerna vid en värmebölja i Sverige.

Om värmeslag på 1177.se

Om uttorkning på 1177.se

Kontakt:
No such user