Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Säkerhet i vardagen – olycksförebyggande arbete för äldre

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-02-08 kl. 11:39 | Uppdaterad:2014-01-07 kl. 13:10
Många olyckor inträffar på grund av obetänksamhet. Men när det gäller att förebygga olycksfall är det bra att tänka efter före. Informationsbroschyren Säkerhet i vardagen – Tips och råd på äldre dar! har efter 10 år och 1 000 000 exemplar nu fått en riktig ansiktslyftning med nytt format, ny layout, nya bilder och uppdaterad text.
I broschyren har vi samlat tips och råd om hur vi själva kan förebygga fallolyckor, bränder, trafikolyckor och att inte bli utsatta för brott.
 
MSB arbetar långsiktigt och metodiskt med att förebygga olyckor som leder till personskador, främst inom hem- och fritidssektorn. Finns det då någon tanke med att vi fokuserar på dem som är äldre? Ja, äldre människor är mer utsatta och sårbara. Äldre från 65 år och uppåt svarar för två tredjedelar av skadefallen i dödsorsaksstatistiken och hälften av dem som behöver läggas in på sjukhus. Detta trots att denna åldersgrupp endast utgör cirka 18 procent av befolkningen.
 
MSB samarbetar med andra myndigheter och organisationer för att ge stöd till kommuner och andra organisationer att arbeta förbyggande för äldres säkerhet.  Vi har ett brett utbud av bland annat metodstöd, tips, råd och statistik för dig som arbetar för en säkrare vardag för våra äldre.

Säkerhet i vardagen - Tips och råd på äldre dar!

I broschyren "Säkerhet i vardagen – Tips och råd på äldre dar!" har vi samlat goda råd om hur man själv kan förebygga fallolyckor, bränder. Den finns översatt till engelska, tyska, finska och på Lätt svenska samt inläst som ljudfil på svenska. Materialet är lämpligt för kommuner, landsting, organisationer och andra som är intresserade av att förhindra skador bland äldre.

DinSäkerhet.se

MSB:s webbplats DinSäkerhet.se riktar sig till dig som privatperson. Här får du tips på hur man med enkla medel kan öka säkerheten i sin vardag och minska risken för skador och olyckor. Bland annat kan du se filmer med träningstips av Alexandra Charles och Carl Jan Granqvist. Filmerna visar hur man enkelt kan öva upp sin styrka och balans och därigenom minska risken för fall och skador i samband med fall.
 

Kampanjen Peppar peppar

FN har utropat den 1 oktober till internationella äldredagen. I Sverige uppmärksammas dagen med kampanjdagen ”Peppar peppar…” för seniorers säkerhet. Syftet med kampanjen är att synliggöra risker för äldre i vardagen - och vilka åtgärder man ska vidta för att undvika olyckor. MSB leder kampanjen nationellt, med en rad lokala samarbetspartners runt om i hela Sverige.
 

Varför är det viktigt med olycksförebyggande insatser?

Olyckor och skador bland äldre orsakar ett stort lidande för de drabbade och deras anhöriga. Det kostar också stora summor pengar för samhället. Totalt beräknas samhällets kostnad för äldres (65 +) fallolyckor kosta samhället minst nio miljarder varje år.
 
I takt med att andelen äldre i samhället ökar kommer denna kostnad att bli allt större och tyngre för samhället att bära. Behovet av ett brett förebyggande arbete kommer allt mer att behöva stödjas av ekonomiska och politiska intressen.
 

Skev bild påverkar olycksförebyggande insatser

Resultatet av flera undersökningar visar på ett stort glapp mellan verklighetens olyckor och den bild som människor har. År 2011 omkom nästan 1 600 personer i fallolyckor, medan färre än 300 omkom i vägtrafikolyckor. Ändå är det bara 13 procent av svenskarna som vet att fallolyckor är den vanligaste dödsolyckan.
 
Generellt tenderar såväl allmänhet som beslutsfattare att kraftigt överskatta riskerna för våldsamma och dramatiska olyckor, främst trafikolyckor och bränder, medan mindre dramatiska vardagsolyckor, vilka är de som i verkligheten skördar flest offer, underskattas. 
 
Detta leder också till att samhällets satsningar på att förebygga fallolyckor bara är en bråkdel av de satsningar samhället gör på att förebygga vägtrafikolyckor och bränder.
 
Kontakt:
No such user