Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Antibiotikaresistens påverkar samhällets säkerhet

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-25 kl. 12:55
Antibiotikaresistens är ett växande problem som rör en allt bredare krets av aktörer i samhället. Vad betyder denna utveckling för samhällets säkerhet? MSB har undersökt ett scenario med en mer omfattande resistens där tillgången på fungerande antibiotika är mycket begränsad.

Många funktioner i samhället påverkas

Många års överdriven och felaktig användning av antibiotika har påskyndat utvecklingen av resistenta bakterier i samhället. Bakterierna utvecklas och sprids hos människor, djur och i miljön omkring oss.

Enligt uppdraget att analysera särskilt allvarliga sårbarheter och risker i samhället, har MSB genomfört en studie för att kartlägga vad en mer omfattande antibiotikaresistens skulle kunna betyda för samhällets säkerhet. Studien visar att problemet är mycket komplext och kräver förbyggande arbete och samverkan på flera nivåer i samhället.

En växande antibiotikaresistens hotar inte bara liv och hälsa, menar Maria Wahlberg, en av de analytiker vid MSB som arbetat med rapporten. Samhällviktiga funktioner såsom sjukvård, läkemedelsförsörjning, omsorg, livsmedel, dricksvatten­försörjning, avloppshantering och räddningstjänst skulle också påverkas om antibiotikan tappar sin effekt som läkemedel.

Påverkar hantering av kriser och räddningsinsatser

En mer omfattande antibiotikaresistens kan också komplicera hanteringen av vissa typer av kriser, till exempel stora olyckor eller de bakteriella följdsjukdomar som följer en pandemi.

För MSB:s del innebär det att vi fortsätter följa resistensutvecklingen noggrant utifrån olika sektorsperspektiv, analyserar konsekvenserna för samhällets säkerhet och arbetar med förebyggande åtgärder, säger Maria Wahlberg. Det också viktigt att fortsätta följa hur utvecklingen av antibiotikaresistens kan påverka MSB:s egna ansvarsområden, som exempelvis räddningstjänst och internationella katastrof- och biståndsinsatser.

Antibiotikaresistens ur ett säkerhetsperspektiv: vad skulle en mer omfattande antibiotikaresistens betyda för samhället säkerhet?
Antibiotikaresistens är ett växande problem som rör en allt bredare krets av aktörer i samhället. Vad betyder denna utveckling för samhäl...
Publikationsnummer:
MSB619
 
 

Kontakt:
Maria Wahlberg Maria.Wahlberg@msb.se