Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Färre döda i bränder under 2011

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2012-01-01 kl. 11:16 | Uppdaterad:2014-01-07 kl. 13:10
Preliminär statistik från MSB visar att 104 personer omkom i 97 bränder under 2011. Det är färre än 2010 när 130 personer omkom i 123 bränder.
När det inträffar dödsbränder sammanställer Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) uppgifter om bränderna och de som drabbas. Uppgifterna analyseras löpande och ligger till grund för förslag på åtgärder som stärker brandskyddet.
 
Sammanställningen av uppgifterna för 2011 visar bland annat att antalet döda i fritidshusbränder har ökat. Från tre 2010 till cirka tio under 2011.
 
- Detta visar vikten av att se över sitt brandskydd i alla former av boenden, även i fritidshuset. Det är lika viktigt med fungerande brandvarnare i sommarstugan som i det vanliga boendet, och det är bra om man även har tillgång till brandsläckningsutrustning, säger Anders Lundberg, brandingenjör på MSB.
 
Det är främst i bostäder som människor omkommer i bränder. I många fall är det rökning och levande ljus som orsakar bränderna. Alltför ofta är det ensamma personer med nedsatt fysisk eller psykisk förmåga som drabbas, vilket innebär att de inte kan hantera eld på ett säkert sätt eller själva klara av att utrymma vid brand.
 
- Erfarenheter från tidigare år visar ett tydligt samband mellan ökad ålder och en ökad risk att omkomma i brand. Dödsbränderna under 2011 skiljer sig inte i detta avseende. Bränder i bostäder är tyvärr alltför vanliga. När gamla och andra personer med begränsad förmåga råkar ut för ett brandtillbud, då är risken stor att det inträffar en dödsbrand, säger Anders Bergqvist, vd på Brandskyddsföreningen.
 
En fungerande och rätt monterad brandvarnare är en viktig säkerhetsanordning som ger en tidig varning och ökad möjlighet att släcka branden eller sätta sig i säkerhet. Men för personer med nedsatt förmåga så hjälper det inte alltid. Oftast behövs även komplement som spisvakt eller fasta släckanordningar såsom sprinkler, tillsammans med olika former av bättre anpassat stöd till dessa personer.
 
- Även om det är färre som omkommit under 2011 än under 2010, så är det inte någon signifikant skillnad och det är för tidigt att tala om trendbrott. Förändringen ligger inom det naturliga årliga intervallet som kan förklaras av slumpen, konstaterar Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB.
 
Förhoppningen är att antalet omkomna i bränder ska fortsätta att minska. MSB har tagit fram en nationell strategi för stärkt brandskydd i Sverige som innehåller en nollvision – ingen ska omkomma eller skadas allvarligt till följd av brand. Ett exempel på en åtgärd är att det endast är tillåtet med självslocknande cigaretter i Sverige sedan i höstas.
 
- Vår statistik visar att ungefär 25 personer dör i Sverige varje år i bränder som orsakats av cigaretter som antänt kläder, möbler med mera. Införandet av självslocknande cigaretter ska bidra till att antalet döda i bränder minskar, säger Anders Lundberg.

För mer information:

Anders Lundberg, brandingenjör MSB, tfn 076-833 22 66
Mattias Strömgren, olycksutredare, MSB, tfn 070-622 01 10
Anders Bergqvist, vd Brandskyddsföreningen, tfn 070-594 33 37
 
MSB:s presstjänst, tfn 070-321 88 74
Brandskyddsföreningens pressjour, tfn 08-588 474 77
 

Bilaga antalet dödsbränder 2011 fördelat på ort och månad:

Kontakt:
No such user