Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vill du hjälpa till?

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-10 kl. 12:32
Under en katastrof arbetar MSB ofta med samordning av hjälpinsatser till det drabbade landet. Många hör av sig till oss och vill hjälpa till på olika sätt.

Personal till insatsen till Filippinerna rekrytereras från den personalpool som redan utbildats för uppgiften.

Såväl personal som utrustning för denna insats kommer både från Sverige och från våra samarbetspartners inom IHP, (denna insats från Danmark, Finland, Estland och Luxemburg.)

IHP - International Humaniatarian Partnership

Läs mer om hur man kan hjälpa till

Läs mer om hur vi rekryterar personal och hur du kan anmäla dig till vår personalpool


Vanliga frågor 

Hur kan jag hjälpa till?
Många hör av sig till oss och vill hjälpa till på olika sätt. Det är glädjande att det finns ett så stort engagemang för att hjälpa människor, men dessvärre kan vi av flera anledningar inte ta emot spontanansökningar från frivilliga. Detta för att våra uppdrag är specifika och efterfrågar personal med specifika kunskaper som MSB dels redan har i sitt styrkeregister, dels utbildar och övar för uppgiften.

Utbildning och övning är avgörande för bland annat personalens säkerhet och förmåga att utföra uppgiften i en allvarlig situation. MSB rekryterar och utbildar personal för framtida insatser. Så när det gäller personal till insatsen till Filipinerna rekrytereras de från den personalpool som redan utbildats för uppgiften.

Kan jag skänka saker?
Många vill skänka material till oss som vi förväntas skänka vidare till behövande. När MSB skickar personal och materiel på ett uppdrag, arbetar vi nästan uteslutande som stöd till en annan organisation. Vi måste därför vara noga med att sända just det som efterfrågas.

Vi har därför ingen möjlighet att ta emot, förvara och sköta om spridningen av materiel som ingen av våra uppdragsgivare har efterfrågat. Dessutom kan situationen i ett krisdrabbat område förvärras om vi anländer med personal och material som inte har en klar uppgift och mottagare.

Varför får jag inte hjälpa till?
När MSB skickar personal och materiel på ett uppdrag, arbetar vi nästan uteslutande som stöd till en annan organisation. Vi måste därför vara noga med att sända just det som efterfrågas. Vi vill minska risken för att öka bördan för de drabbade och hur konstigt det än låter, kan till exempel en stor last extra filtar orsaka stora problem.

 

Kontakt:
No such user