Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

På uppdrag av OCHA bygger IHP-styrkan ett basläger i Tacloban. Så här såg campen ut 19 november. Försvarsmaktens Herculesplan har flugit in utrustning och personal till Tacloban. Foto: MSB

Svenska baslägret igång

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-18 kl. 14:34 | Uppdaterad:2013-11-18 kl. 15:32
Det svenska baslägret på i Tacloban är nu uppbyggt och igång. Ett 50-tal FN-hjälparbetare har flyttat in och arbetar nu med koordinering av katastrofinsatsen i Filippinerna. Samtidigt planerar MSB att skicka ytterligare basläger av större format.
Behovet av boende och arbetsplatser för FN och humanitära aktörer är stort och vi har fått förfrågan om att skicka ett basläger modell större, och som kan rymma mellan 120-200 personer, säger Patrik Jansson, verksamhetsansvarig vid Enheten för insatser på MSB.

Planering pågår därmed för ett större basläger tillsammans med MSB:s IHP-partner Norge och Danmark. Förhoppningen är att få iväg baslägret inom de närmaste dagarna.  

Hittills har MSB sänt fyra transportplan med katastrofhjälp i form av basläger, fordon, IT- och kommunikationscentraler och nödhjälp till Filippinerna och ett 15-tal MSB-personal ingår i insatsarbetet. 

Försvarsmaktens Herculesplan har stöttat med en luftbro mellan staden Cebu och Tacloban för att få fram svensk personal, materiel och utrustning. 

Det första baslägret i Tacloban är på plats och fungerar nu som boende och arbetsplats för ett 50-tal FN-hjälparbetare. Ytterligare två basläger med kommunikationscentraler, boende och arbetsplatser byggs i Guiuan och Ormoc. 

Den största utmaningen för oss just nu är att få tillgång till rent dricksvatten i tillräcklig mängd. Men nu börjar vi få igång våra vattenreningsverk. Det är en otrolig värme mitt på dagen, 42 grader idag, säger Patrik Jansson som varit i kontakt med teamet under måndagen.

Annars löper arbetet på bra, vi blir positivt bemötta av befolkningen och känner att vi kan göra nytta på plats.

Team leader Sema Panboon från MSB intervjuas av TV4:s utsände reporter Stefan Borg.  Foto: MSB

Team leader Sema Panboon från MSB intervjuas av TV4:s utsände reporter Stefan Borg. Foto: MSB

Svensk stödstyrka

Sverige har även skickat delar av den svenska stödstyrkan för att delta i arbetet med att efterforska eventuellt skadade svenskar, personer med hemvist i Sverige och andra utländska medborgare. Svenska stödstyrkan ska stödja svensk ambassadpersonal i Filippinerna. I styrkan ingår personal från MSB, Socialstyrelsen och Rikskriminalpolisen.

Om stödstyrkan

Fakta:

Vad är ett basläger, en "base camp"?

Ett basläger är en förläggning för boende och kontor för hjälparbetare ute på uppdrag. Lägret har allt från egna el- och vattenverk, vattenrening, mötes- och arbetsrum, sovrum, kommunikationscentral till restaurang. Det gör att man kan utföra ett bra arbete i ett drabbat område. Baslägret är självförsörjande och flexibiliteten är stor när det gäller att anpassa det till olika situationer och behov.

Mer om Basläger

Mer om MSB:s arbete med anledning av orkanen Haiyan

 

Thérèse Lannemo arbetar med kommunikation i det basläger som MSB bygger i Tacloban inom ramen för IHP-samarbetet (International Humanitarian Partnership). Foto: MSB

Thérèse Lannemo arbetar med kommunikation i det basläger som MSB bygger i Tacloban inom ramen för IHP-samarbetet (International Humanitarian Partnership). Foto: MSB

Kontakt: MSB Presstjänst infober@msb.se