Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Det andra transportflyget har nått Tacloban – basläger byggs

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2013-11-15 kl. 14:58
MSB:s andra flygtransport, med bland annat materiel till basläger, har landat i Tacloban, Filippinerna. Här har också ett basläger, varifrån FN och andra humanitära aktörer ska arbeta, börjat sättas upp. Ytterligare två basläger byggs i ­­Guiuan och Ormoc. Men de logistiska utmaningarna är fortsatt stora.

 

Martin Sjöholm, projektledare för insatsteamet som varit på plats i Tacloban sedan i onsdags, rapporterar om svårigheterna:

Vi har problem med att få tag i transporter och hittar man fordon så finns det ändå inget bränsle. Samarbetet mellan EU/FN och de lokala myndigheterna fungerar bra, men även de har svårt att få tag på bränsle till transporter.

Insatsteamet i Tacloban har fått igång sin kommunikationsutrustning och kan arbeta. Bristen på fordon och bränsle är ett problem, men alla flygplatser har öppnat och allt fler vägar har blivit framkomliga i provinsen Leyte.

Patrik Jansson är verksamhetsansvarig på enheten för insatser på MSB:

Under morgondagen kommer insatsteamet i Tacloban att få tillgång till egna fordon och bränsle, vilket kommer underlätta arbetet.

Ytterligare medarbetare från MSB:s insatspool är klara att resa till Filippinerna och bistå i hjälparbetet och planering för fler hjälpinsatser pågår.

Behovet av hjälp är oerhört stort här i Tacloban, berättar Martin Sjöholm. Samtidigt finns det stora behov på andra platser som vi fortfarande inte har översikt över.

Mer om MSB:s insats i Filippinerna

 

Kontakt: MSB:s presstjänst infober@msb.se