Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Viktiga erfarenheter från Edrex-övningen presenteras

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-05 kl. 13:15
Under 4-5 maj presenteras de erfarenheter som kommit fram under övningsprojektet Edrex. På plats i Bryssel för att diskutera hur EU:s samlade krishanteringsförmåga ska förbättras finns representanter från de 22 länder som deltagit i övningen samt ett flertal berörda generaldirektorat inom EU-kommissionen, Utrikestjänsten och rådets generalsekretariat.

Övningsprojektet Edrex (European Disaster Response Exercise) har pågått under 18 månader och bestått av både simulerings- och diskussionsövningar. Övningarna har fokuserat på att hantera komplexa händelser som krävt gränsöverskridande samverkan. Det som övats är framförallt samverkan och ledning samt hur olika lagstiftningar fungerar tillsammans nationellt, inom EU:s civilskyddsmekanism och internationellt inom FN-systemet.

Sverige genom MSB står värd för övningsprojektet tillsammans med Italien och Storbritannien. Eftersom övningen är unik i sitt slag och det är första gången civilskyddsmekanismen övas är erfarenheterna från övningen som i dagarna presenteras av stort intresse.

"Ett spännande och djärvt övningsprojekt "

– Hela övningsprojektet Edrex har varit spännande och rätt så djärvt. Det är verkligen inte lätt att få ihop processerna för krishantering på EU-nivå och nationell nivå när det gäller politiskt beslutsfattande och operativ hantering vid en större händelse, men här har Edrex lyckats. Det är faktiskt första gången som detta testas i en övning. Känslan vid denna konferens är att det finns mycket att hämta hem och dra lärdom av, säger Sara Myrdal som är chef för internationell samordning i myndighetsledningen på MSB.

Sara Myrdal menar även att övningsprojektet bidragit till att öka kunskapen om de instrument som finns inom EU, instrument som ska användas för att hantera komplexa kriser.

– Kunskapen om EU-instrumenten var inte så brett spridd i medlemsländerna och faktiskt inte heller bland ansvariga på EU-nivå. Bara det är en stor bedrift och en viktig förutsättning för att kunna agera snabbt och effektivt den dag vi står inför en verklig kris.

Under juni i år lämnas en slutrapport med rekommendationer till EU-kommissionen, rekommendationerna baseras på de erfarenheter som kommit fram under övningarna.

 

 

Kontakt:
Maria Jontén Maria.Jonten@msb.se