Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Varning för mycket höga brandriskvärden i Götaland och södra Svealand

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-08 kl. 09:42
Under onsdagen kommer Götaland och södra Svealand att uppnå mycket höga brandriskvärden. Hög temperatur och låg luftfuktighet i kombination med starka vindar gör att nya bränder kan spridas snabbt.

– Brandrisken i Götaland är bland de högsta vi sett. Eftersom området är tätbefolkat innebär det fara för liv och hälsa, säger Anna Nyman, operativ chef på MSB.

Vi uppmanar var och en att iaktta stor försiktighet och följa de eldningsförbud som gäller i kommunen. Det handlar framför allt om att inte orsaka bränder i skog och mark. En liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser.

Aktörer på alla nivåer i samhället har beredskap för att hantera nya bränder. Lokalt samverkar räddningstjänster för att snabbt släcka nya bränder. Länsstyrelserna säkerställer bland annat användning av skogsbrandsbevakning med flyg för att tidigt upptäcka nya bränder. På nationell nivå bidrar MSB med att snabbt sätta in taktiska resurser i form av helikoptrar för att stödja räddningstjänsten att snabbt släcka uppkomna bränder. MSB har dialog med EU:s civilskyddsmekanism och har goda möjligheter att få stöd av vattenskopande flygplan om behovet uppstår igen.

På kommunens eller länsstyrelsens hemsida hittar du aktuell information om eldningsförbud för ditt område.

Läs mer information om brandrisken

Se aktuella brandriskprognoser

Aktuell lägesbild med bränder i terräng från SOS Alarm

Läs mer om MSB:s arbete

Läs mer om vilket stöd MSB kan ge vid skogsbränder

Läs mer om förstärkningsresurser

Läs mer om expertstöd

Läs mer om skogsbrandsbevakning med flyg

Läs mer om nationell lägesbild

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se