Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Varning för extremt höga brandriskvärden i södra och mellersta Sverige

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-08-03 kl. 09:45
I helgen råder extremt höga brandriskvärden i södra och mellersta Sverige, ungefär från en linje söder om Karlstad, Örebro och Stockholm. Läget är extremt allvarligt och brandriskvärdet är bland det högst uppmätta i Sverige.

 

Vi uppmanar allmänheten att iaktta stor försiktighet. Var försiktig med all typ av eld, en liten gnista kan snabbt sprida sig och få allvarliga konsekvenser. Det handlar framför allt om att inte orsaka bränder i skog och mark, men också att inte orsaka händelser som gör att räddningstjänsten måste åka på onödiga uttryckningar.

– Förutom extremt höga brandriskvärden har vi dessutom en prognos med mycket starka vindar. Kombinationen innebär en större fara för liv och hälsa då området är tätbefolkat, säger Jakob Wernerman, operativ chef på MSB.

Respektera regler som finns gällande eldningsförbud. På kommunens eller länsstyrelsens hemsida hittar du aktuell information om eldningsförbud för ditt område. 

Läs mer information om brandrisken

Se aktuella brandriskprognoser

Aktuell lägesbild med bränder i terräng från SOS Alarm

Läs mer om MSB:s arbete

Läs mer om vilket stöd MSB kan ge vid skogsbränder

Läs mer om förstärkningsresurser

Läs mer om expertstöd

Läs mer om skogsbrandsbevakning med flyg

Läs mer om nationell lägesbild

Kontakt: MSB:s Presstjänst kommunikation@msb.se