Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vårfloden orsakar översvämningar

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-23 kl. 15:43
Värmen i slutet av förra veckan medförde mycket höga flöden i små och medelstora vattendrag i Mellansverige under helgen. Lokala översvämningar rapporterades på flera håll i Svealand och södra Norrland och MSB:s förstärkningsresurser är aktiverade.

Enligt SMHI fortsätter snösmältningen i Mellansverige och södra Norrland. Både klass 2 och klass 3 varningar är i dagsläget utfärdade. MSB:s tjänsteman i beredskap, TiB, följer läget och har kontakt med berörda aktörer.

Gävleborg och Dalarna fick stöd i helgen  

Under helgen kontaktade Länsstyrelsen i Gävleborgs län MSB med en förfrågan om 1 kilometer översvämningsbarriärer. Dessa var på plats i Gävle söndag morgon efter transport från Kristinehamn under natten. Under söndagen levererade MSB också ett antal mindre pumpar. Personal från MSB var på plats för att instruera barriärbygget.

Även Länsstyrelsen Dalarna kontaktade MSB under helgen med önskan om att få satellitbilder under början av denna vecka. MSB har, via satellitstödet Copernicus EMS, möjlighet att ge myndigheter, Räddningstjänst och kommuner tillgång till satellitunderlag i form av fjärranalyser. MSB aktiverade Copernicustjänsten via ERCC i Bryssel.

MSB:s förstärkningsresurser

MSB har:

  • Cirka 5000 meter översvämningsbarriärer.
  • Sandsäckar som kan ställas till förfogande.
  • Fem högkapacitetspumpar, med olika kapacitet att pumpa, samt personal sköter driften av pumparna.

Översvämningsbarriärer, pumpar och sandsäckar förvaras i Kristinehamn.

Ansvar och roller

Den enskilde har stort ansvar och skyldighet att själv vidta förebyggande åtgärder för att skydda sin egendom. Kommunen ansvarar för det som är räddningstjänst enligt lag om skydd mot olyckor. Kommunen ansvarar också för att säkerställa funktionen på de anläggningar kommunen äger och drifthåller. Länsstyrelsen stöttar och hjälper till att samordna arbetet. Om kommunens och regionens egna resurser inte räcker till har MSB förstärkningsresurser som kan användas. En förfrågan om resurser görs via MSB:s tjänsteman i beredskap.

Länkar

SMHI – aktuellt väder- och varningsläge  

MSB:s översvämningsportal

MSB.se – MSB:s förstärkningsresurser översvämning

Krisinformation.se – information till allmänheten från myndigheter och andra ansvariga före, under och efter en stor händelse eller kris

Copernicus EMS – satelitstöd