Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Vägledning med rekommendationer för samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-04-05 kl. 10:20
MSB, Polismyndigheten, Socialstyrelsen, Räddningstjänsten Storgöteborg, Storstockholms Brandförsvar, Räddningstjänst Syd, Västra Götalandsregionen, Stockholms läns landsting och Katastrofmedicinskt centrum och har i samverkan tagit fram en vägledning för ”Samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö (PDV)”.

Vägledningen ska bidra till att aktörerna får en ökad kunskap om vad en sådan händelse innebär och vad de själva kan göra för att vara bättre förberedda.

- Arbetsgruppen har gemensamt kommit fram till att det är viktigt att aktörerna jobbar systematisk med planering, utbildning och övning, både enskilt och aktörsgemensamt för att få effektiva och samordnade insatser vid PDV-händelser, säger Jan Wisén, biträdande avdelningschef på MSB.

Varför en vägledning?

Arbetet har gjorts därför att Storstockholms brandförsvar och räddningstjänsten Storgöteborg framförde ett behov av en nationell samordning för taktiskt agerande vid händelse med pågående dödligt våld (PDV) och terrorattentat i publik miljö. Detta tillsammans med inträffade händelser nationellt och internationellt föranledde att ett arbete startades för att ta fram ett sådant stöd till ”blåljusaktörer”.

Vägledning – samverkan vid pågående dödligt våld i publik miljö
Att rädda människors liv och hälsa vid pågående dödligt våld i publik miljö (PDV) förutsätter effektiva och samordnade insatser, utifrån...
Publikationsnummer:
MSB1199
 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se