Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tydlighet om eldningsförbud i ny vägledning

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-06-11 kl. 10:13 | Uppdaterad:2019-06-13 kl. 10:53
I en ny vägledning ger MSB kommuner och länsstyrelser stöd i att bedöma behovet av, besluta om och kommunicera ett eldningsförbud. Förbud bör omfatta områden som ligger utanför sammanhållen bebyggelse – det vill säga skog, eller mark så nära skog att eld lätt kan spridas till skog.

- Syftet med eldningsförbudet är att förhindra omfattande skogsbränder och ska vi uppnå den effekten ska vi rikta in oss på de aktiviteter som orsakar bränderna, säger Patrik Perbeck.

Aktiviteter som startar skogsbränder

Eldningsförbud kan endast påverka de brandorsaker som beror på mänskliga aktiviteter i skogen. Det statistiken visar är att det är främst grillning och lägereld samt annan eldning, till exempel att bränna bål, som går fel och är orsak till skogsbränder. Kommunikation om brandrisker i skogen och förebyggande budskap är fortsatt viktiga.

Information om eldningsförbud är lokal eller regional

Förra årets sommar har skapat en medvetenhet om risker för brand i skogen och MSB får många frågor om eldningsförbud gäller i olika delar av landet.

- Det är såklart positivt att människor vill göra rätt men det är inte MSB som beslutar om eldningsförbud utan det görs lokalt eller regionalt. Vad som gäller ska gå att hitta på kommunens eller länsstyrelsens webbplats, säger Patrik Perbeck.

När skogsbrandssäsongen i år startade ovanligt tidigt blev det tydligt att många kommuner och länsstyrelser utvecklat sitt kommunikationsarbete i jämförelse med 2018. Ytterligare utveckling är att MSB:s erbjuder ett informationspaket där generell information är förberedd. Den kan kompletteras med vad som gäller på olika platser runt om i landet. 

Informationspaket

Vägledning om eldningsförbud
Vägledningen är svar på ett behov av att skapa tydlighet kring vad lagen avser med eldningsförbud. Den går in på vad ett förbud ska omfat...
Publikationsnummer:
MSB1390
 
 

MSB:s generella råd till privatpersoner är att:

Du behöver alltid ta reda på om det är tillåtet att elda och grilla i skog och mark innan du tänder en eld.

Du kollar om det råder eldningsförbud och vad som är tillåtet/förbjudet på kommunens, länsstyrelsens eller räddningstjänstens webbplats.

Du håller enkelt koll på aktuell brandrisk i appen Brandrisk ute.

Du ska såklart alltid vara försiktig när du eldar och grillar i naturen. Detta är extra viktigt under vår och sommar då det kan vara väldigt torrt i skogen.

Mer information om eldningsförbud för privatperoner finns på dinsakerhet.se 

 
 
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se