Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tio år av framgångsrikt forsknings- och utvecklingssamarbete med DHS

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-06-28 kl. 10:39
Det årliga bilaterala mötet mellan amerikanska Department of Homeland Security (DHS) och MSB genomförs 28-29 juni i Washington. Samarbetet skapar möjligheter för svenska myndigheter att utbyta kunskap och erfarenheter med sina amerikanska motparter.

Tio år av framgångsrikt forsknings- och utvecklingssamarbete med DHS

 

Sverige har sedan 2007 ett forsknings- och utvecklingssamarbete med amerikanska DHS, som MSB förvaltar. Samarbetet handlar om forsknings- och utvecklingsfrågor inom området samhällsäkerhet, och har resulterat i att allt fler svenska myndigheter tar möjligheten att utbyta kunskap och erfarenheter med sina amerikanska motparter.

Det övergripande målet för avtalet är att främja varaktiga samarbetsprocesser mellan MSB och DHS, mellan svenska och amerikanska myndigheter och mellan svenska offentliga och privata forsknings¬utförare och deras amerikanska motparter.

Årligt bilateralt möte

Den 28-29 juni genomförs årets bilaterala möte mellan DHS och MSB i Washington. Den svenska delegationen leds av MSB GD Nils Svartz, och deltar gör även FOI ÖD Anna-Lena Österborg. Den amerikanska delegationen leds av Jay Martin, och på agendan står statusrapporter från pågående forskningsprojekt, prioriteringsdiskussioner och strategisk inriktning inför det kommande året. Två nya underavtal tecknades, för att möjliggöra fortsatt samarbetet inom bioforensik och tekniska beslutsstödsystem.

 

Tio år av framgångsrikt forsknings- och utvecklingssamarbete med DHS

Tioårsjubileum

I år är det 10 år sedan Sverige och USA undertecknade forsknings- och utvecklingsavtalet för samarbete inom samhällssäkerhet. Det framgångsrika partnerskapet bygger på en gemensam uppfattning om att forskning och utveckling är centralt för att bygga ett säkert och resilient samhälle ur ett långsiktigt perspektiv.

Det gånga årtiondet har utmynnat i en rad viktiga forskningsresultat och gemensamma aktiviteter, vilket har högtidlighållits på flera sätt under året. Bland annat uppmärksammades det framgångsrika samarbetet vid ett särskilt halvdagsseminarium den 16 mars i Washington. Talare vid seminariet var bland andra Nils Svartz och Robert Griffin. Även Jay Cohen, som var Under Secretary för Science and Technology när avtalet undertecknades för tio år sedan, deltog. Seminariets syfte var att lyfta fram 10 år av framgångsrikt samarbete men också att identifiera framtida behov av forskning och utveckling inom området samhällssäkerhet.

Läs mer om samverkan mellan Sverige och USA inom samhällsskydd och beredskap  

Kontakt:
Ella Carlberg Ella.Carlberg@msb.se