Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tiden för fler bostadsbränder är här

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-11-30 kl. 14:02
Vi närmar oss den tiden på året då bränderna i våra hem ökar. Ökar gör också aktiviteter för att uppmärksamma hur var och en kan förebygga brand hemma och fixa ett bra brandskydd.

Bostadsbränderna blir fler under vintermånaderna och det hänger samman med att vi vill ha det varmare hemma och att vi tänder många ljus. Det är framför allt tekniska fel och värmeöverföring som orsakar bränderna. Levande ljus och soteld - som hänger samman med att vi eldar i kaminen eller öppna spisen - är andra orsaker som är mycket vanligare under den här delen av året.

Många engagerade för brandsäkrare hem  

MSB uppmärksammar varje år Brandvarnardagen den 1 december med aktiviteter i kampanjen Aktiv mot brand. Många bostadsbolag och räddningstjänster är också engagerade med att nå ut med information om vad privatpersoner kan göra för att se till att förebygga bränder.

I år har ett samarbete mellan Arla och MSB gjort det möjligt att sprida viktig information till många via mjölkpaketen.

- Nu når vi väldigt många barn med viktiga budskap i både rätt tid på året och på rätt plats. De flesta bränder börjar ju faktiskt i köket, berättar Malin Vestin, brandingenjör på MSB.

Skydda dig mot brand  

Även om levande ljus är förklaringen till många av bränderna finns det ingen anledning att sluta använda dem. Medvetenhet om risken och försiktighet räcker långt.

Handfasta tips är att använda ljusstakar i material som inte är brännbart och se upp med dekorationer i ljusstaken. Ställ också ljusen fritt från material som lätt fattar eld och släck ljuset om du lämnar rummet.

De eldstadsrelaterade bränderna kan förebyggas genom att se till att installationen görs på rätt sätt, att sotning och brandskyddskontroll sker och framför allt att du eldar och hanterar askan på rätt sätt.

Det viktigaste brandskyddet är att du blir varnad i tid 

- Om något trots allt skulle inträffa så är en fungerande brandvarnare otroligt viktigt. Brandvarnarens tidiga larm ger dig möjlighet att agera, antingen ta dig ut eller släcka. Kom ihåg att testa dina brandvarnare regelbundet, så att du är säker på att de fungerar, säger Malin Vestin, brandingenjör på MSB.

Fakta

Statistik från landets räddningstjänster visar att det har inträffat i genomsnitt 5800 bränder per år i bostäder de senaste fem åren. Detta är bara en del av de bränder som faktiskt inträffar, i många fall klarar privatpersonen själv att släcka.

Under vintermånaderna ökar antalet bränder som startar i pannrum, rökkanal eller eldstad kraftigt. Samma sak gäller för bränder som startar i uppvärmningsanordningar eller elinstallationer. Det brinner också oftare i kök och vardagsrum.

Läs mer  

Statistik bostadsbränder under december och advent 

Statistik bränder i bostäder 

Brandsmarta tips i december på DinSäkerhet.se 

SMS-tjänst Testa din brandvarnare på Skyddadigmotbrand.se

Kontakt: aktivmotbrand@msb.se aktivmotbrand@msb.se