Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Tematisk utlysning för forskning inom informationspåverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-10-05 kl. 12:00 | Uppdaterad:2017-10-05 kl. 10:16
MSB satsar 20 miljoner kronor på forskning om informationspåverkan. En forskningsutlysning med temat informationspåverkan är öppen mellan den 5 oktober och 15 november för forskare knutna till ett svenskt lärosäte eller forskningsinstitut.

OBS! Ansökningstiden är förlängd till 15 november.

MSB finansierar minst två forskningsprojekt under högst fyra år inom området informationspåverkan. Utlysningen omfattar cirka 20 miljoner kronor och beräknad start för de forskningsprojekt som väljs ut är vid halvårsskiftet 2018.

Utlysningen sker i två steg. I första steget välkomnas forskare att lämna in en intresseanmälan som beskriver de behov som de ser finns inom området informationspåverkan. Utifrån inkomna intresseanmälningar gör MSB ett urval efter vilket ett antal sökande inbjuds att lämna in en fullständig ansökan.

MSB och externa experter bedömer alla inkomna intresseanmälningar utifrån behov, relevans och vetenskaplig kvalitet innan valet görs av vilka projekt som ska finansieras.

Behov att utvecklad kunskap om informationspåverkan

Inom området informationspåverkan finns behov att utveckla kunskap om metoder för att identifiera, analysera och möta informationspåverkan som kan ha en negativ påverkan på och riskerar att hota våra grundläggande värden, som demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter

Det finns också ett behov av kunskap som kan ge vägledning om vilka sårbarheter som kan utnyttjas i det öppna samhället för att underminera våra demokratiska fri- och rättigheter.

Inriktningarna i utlysningen är informationspåverkan mot Sverige från statsaktörer och islamistisk informationspåverkan i Sverige.

Mer om utlysningen och information till forskare som vill ansöka

Presskontakt:

Mediefrågor hänvisas till MSB:s presstjänst på
E-post: kommunikation@msb.se
Telefon: 070-321 88 74

MSB:s forskningsprocess

Den forskningen MSB finansierar utgår från en forskningsplan som beskriver vilka områden MSB tänker satsa på de kommande åren. Därefter tas utlysningar fram som mer utförligt beskriver det område som MSB vill ha in forskningsansökningar inom.  I forskningsutlysningen kan forskare söka medel i konkurrens med varandra.

Det finns fortfarande frihet för forskarna att inom en utlysnings tematiska ramar formulera forskningsinriktning, vilka problem som ska studeras, med vilka metoder och så vidare.

MSB och externa experter bedömer alla inkomna ansökningar utifrån behov, relevans och vetenskaplig kvalitet innan valet görs av vilka projekt som ska finansieras.

Läs mer om MSB:s forskningsutlysningar på msb.se/forskning

 
 
Kontakt: Forskning forskning@msb.se