Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Sverige och Finland ska koppla ihop sina nationella radiokommunikationssystem Rakel och Virve

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-05-18 kl. 08:58
Idag den 18 maj skriver MSB och finska Erillisverkot ett Letter of Intent (avsiktsförklaring) om att koppla samman de båda ländernas nationella radiokommunikationssystem för samhällsviktig verksamhet. En liknande sammankoppling har redan genomförts mellan Rakel och norska Nödnett. En sammankoppling mellan de norska och finska systemen pågår.

Sammankopplingen möjliggör effektiv kommunikation över landsgränsen för ambulans, räddningstjänst, polis, tull och andra samhällsviktiga aktörer.

− Det här är ett konkret sätt att visa hur vi samarbetar i de nordiska länderna för att stärka den gemensamma förmågan att hantera och förebygga olyckor, allvarliga händelser och kriser, säger Anita Galin, projektledare för sammankopplingen på MSB.

− Sammankopplingen skapar inte bara tekniska förutsättningar för gränsöverskridande samverkan utan det handlar mycket om att utveckla metoder, rutiner och gemensamma riktlinjer, säger hon.

− I framtiden hoppas vi kunna ta detta ännu längre och möjliggöra trepartssamtal mellan Sverige, Norge och Finland, säger Anita Galin.

Signeringen av Letter of Intent (avsiktsförklaringen) sker under den stora internationella konferensen Critical Communications World i Hong Kong den 17-18 maj 2017 där representanter från MSB och finska Erillisverkot finns på plats. Planering och viss tekniskt arbete kommer att påbörjas i år, sammankopplingen planeras till 2018.

Fakta

Sammankopplingen mellan Rakel och Virve ska göra det möjligt för svenska Rakelanvändare att använda sina egna radioterminaler i Finland och för finska Virveanvändare att använda sina i Sverige. Användaren har även tillgång till vanliga funktioner så som individsamtal, textmeddelande (SDS), statusmeddelanden och nödsamtal. Det kommer att vara möjligt att använda samma så kallade ”talgrupper” i båda länderna. En talgrupp är en fördefinierad grupp för gruppsamtal, där alla i en talgrupp hör samtidigt den trafik som sänds, oavsett i vilket land de befinner sig.

Mer informatiom om Rakel

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se