Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Svenskarna positiva till att bidra till totalförsvaret

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-12-20 kl. 08:32
81 procent av de tillfrågade är positiva till att delta i olika uppgifter inom totalförsvaret utifrån sin förmåga och sina färdigheter, det framkommer av MSB:s årliga enkät Opinioner om Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar.

På frågan "Antag att Sverige anfalls. Är du då själv beredd att delta i olika uppgifter inom totalförsvaret (det civila eller det militära) utifrån din förmåga och dina färdigheter?" svarar 81 procent Ja (Ja, absolut och Ja, kanske). Bland de tillfrågade kvinnorna är det 78 procent som svarar ja och 84 procent av männen.

I åldersgruppen 18 till 29 år är det färre som svarar ja, 69 procent.

Frågan är ny i årets undersökning och är formulerad på samma sätt i Finlands motsvarande enkät.

– Det är viktigt att det finns en vilja i samhället att bidra i totalförsvaret. Det är första gången vi ställer frågan och det kommer bli intressant att fortsätta följa den över tid, säger Camilla Asp, avdelningschef MSB

I Finland är resultatet på motsvarande fråga 84 procent som är beredda att själva bidra. Även i Finland syns en skillnad mellan kvinnor (80 procent) och män (89 procent) det är färre i urvalsgruppen personer under 25 år som svarat ja på frågan, 75 procent.

Tron på Sveriges beredskap minskar

Frågor om Sveriges beredskap att hantera och möta hot och kriser har ställts i många år och det finns en mätbar trend att allt större andel tror att beredskapen för olika händelser är otillräcklig.

Rapport och mer information

Opinioner en sammanfattande rapport (7 sidor pdf)

Opinioner om Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar (126 sidor, pdf)

Bilaga 1 ESOMAR Userneed

Bilaga 2 Userneeds panel

 

Fakta om undersökningen

Enkäten Opinioner om Allmänhetens syn på samhällsskydd, beredskap, säkerhetspolitik och försvar genomfördes i form av en webbpanelundersökning via Userneeds under perioden 1-13 november 2018.

Opinioner är en undersökning som funnits sedan 1950-talet. Det finns få liknande undersökningar som kan uppvisa mätdata som daterar sig så långt som 60 år tillbaka i tiden. Vissa av de frågor som ställs har varit i stort sett likadana sedan 1950-talet.

Tidigare upplagor av Opinioner

 

Läs mer om MSB:s arbete med psykologiskt försvar

Läs mer om MSB:s arbete med allmänhetens krisberedskap

Kontakt

För fler frågor kontakta MSB:s presstjänst 070-321 88 74 eller kommunikation@msb.se

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se