Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Foto: Johan Lundgren/Försvarsmakten

Stora uppgifter och utmaningar för totalförsvaret – vårens chefsmöte inom totalförsvaret genomfört

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-06-29 kl. 09:18
Uppbyggnaden av totalförsvaret har hög prioritet. Samarbetet mellan nära aktörer i samhället är etablerat och fungerar väl. Det var en del av den lägesbild som lämnades vid den fjärde sammankomsten av totalförsvarets chefsmöte den 13 juni 2018. Vid mötet träffades myndighetsledningarna för berörda centrala myndigheterna samt länsstyrelserna - totalt över 50 aktörer.

— Det civila försvaret ska bygga på krisberedskapen. Värdet med det är att vi inte bygger upp parallella strukturer och att vi kan utveckla Sveriges beredskap på ett resurseffektivt sätt. Vi bygger civilt försvar på ett sätt som stödjer utveckling av krisberedskapen, och omvänt, utveckling av krisberedskap på ett sätt som kan nyttiggöras även för händelsen höjd beredskap, sa MSBs generaldirektör Dan Eliasson.
Överbefälhavare Micael Bydén nämnde särskilt regeringens inriktningsbeslut för Försvarsmakten där utveckling av totalförsvaret är en av punkterna.

— Försvarsmakten och MSB har viktiga uppgifter för att tillsammans utveckla ett nytt totalförsvar. Vårt militära försvar är beroende av att samhället kan stödja Försvarsmakten även under höjd beredskap. Det är bara tillsammans, med myndigheter och det övriga samhället, vi kan skapa ett robust totalförsvar.
Vid Totalförsvarets chefsmöte diskuterades aktuella frågor om beredskapsplanering och kommande Totalförsvarsövning 2020. Deltagarna informerades också om arbetet med aktuella uppdrag från regeringen samt frågor om sekretess inom totalförsvaret.

I början av hösten genomförs en beredskapskonferens med företrädare för samma myndigheter. MSB och Försvarsmakten har centrala roller för att åstadkomma en sammanhängande totalförsvarsplanering och arrangerar tillsammans konferensen.

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se