Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stor gräsbrandsrisk i Götaland idag och i morgon

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-02-24 kl. 13:14
Brandriskprognosen visar att det är stor risk för gräsbränder idag och i morgon i delar av Götaland. Detta beror på att torr luft i kombination med vind torkar upp gammalt gräs och annan död vegetation som lätt kan ta eld. Här finns några råd och rekommendationer om hur du kan minska risken för bränder.

Blåser det mycket sprids branden väldigt fort. Var försiktig med att göra saker som kan antända gräs eller annan död vegetation när det är stor gräsbrandsfara.

Tänk på att:

  • Alltid överväga mer säkra alternativ än att elda upp gammalt ris eller annan vegetation. En möjlighet kan vara att köra det till en återvinningscentral.
  • Gammalt gräs torkar upp mycket fort och antänds lätt av till exempel gnistor, glöd och cigarettfimar.
  • En gräsbrand sprider sig mycket fort på grund av att gräset är mycket torrt. Om byggnader finns i närheten finns det risk att dessa antänds.
  • Vara extra uppmärksam på att blåsigt väder sprider en brand snabbt och att vinden kan vara oregelbunden och skifta riktning. Undvik att elda vid blåsigt väder.
  • Snöfria områden torkar upp snabbt och lokalt kan det vara stor variation på brandrisk.
  • Brandrisken är som störst när det är torrast luft vilket det brukar vara på eftermiddagen.

Mer information om gräsbrandrisk och brandriskprognoser på MSB.se

Råd och rekommendationer till allmänheten på DinSäkerhet.se

Håll koll på brandrisken med appen BRANDRISK Ute

BRANDRISK Ute är en mobil applikation som hjälper dig att hålla koll på brandrisken i skog och mark. Informationen hjälper dig att minska risken för att starta gräs- och skogsbränder. Den lär dig också mer om säker eldning utomhus. Appen finns för iPhone, iPad och Android. Du hittar den på App Store eller Google Play.

Mer information om Brandrisk ute

 

Kontakt:
Leif Sandahl Leif.Sandahl@msb.se