Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Stabilisering av läget men fortsatt brandrisk

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-07-30 kl. 12:15
Regnet blev en tillfällig lindring i det långdragna krishanteringsförloppet som skogsbränderna innebär. Söndagens åskoväder startade flera bränder samtidigt som har hanterats och läget i Kårböle och Trängslet är stabilt men trots regnet under helgen är bränderna och den höga brandrisken inte på något sätt över.

– Vi har ett mer gynnsamt läge idag. Gårdagens åskväder gjorde att ett flertal nya bränder startade men de har hanterats. Utifrån att de stora bränderna i Kårböle och Trängslet har stabiliserats samt brandriskläget idag har vi minskat våra fokusområden. Det innebär att vi har avvecklat Jämtlands län, vi har minskat från att omfatta hela Gävleborg till Kårböle och från hela Dalarna till Trängslet. Även mellersta och södra Sverige är ett fokusområde, säger Mikael Tofvesson, biträdande chef på MSB:s operativa avdelning.

 

Långsiktig taktik

MSB kommer att fortsätta att leda de taktiska flygresurserna samt hålla igång samordningsstaben på nationell nivå, för att upprätthålla en hög förmåga att agera. Utifrån det nya läget förändrar vi sammansättningen på de taktiska resurserna för att flexibelt och snabbt kunna slå mot uppkomna bränder. Räddningstjänst, frivilliga och Försvarsmakten kan nu fokusera på släckning på marken.

– Vi har taktiska resurser tillgängliga för större delen av landet. Dessa resurser är beredda att snabbt kunna slå mot nya bränder och de är utplacerade där brandrisken är som störst. I resurserna ingår bland annat 10 helikoptrar som vi snabbt kan sätt in för att kunna släcka nya bränder, då vi fortsatt måste vara beredda på ett omslag, fortsätter Mikael Tofvesson.

Kritiskt läge i Europa

Brandrisken i resten av Europa ökar och når under de kommande dagarna extrema nivåer. Enligt plan kommer de franska flygplanen och portugisiska planen göra sina sista operativa dagar på måndag 30 juli respektive tisdag 31 juli och återvända hem dagarna efter. Begäran om det turkiska planet som ännu inte har kunnat lyfta från Turkiet på grund av ogynnsamma flygförhållanden har avvecklats.
Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se