Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Signalen "Viktigt meddelande" testas

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2017-03-06 kl. 10:25
Klockan 15:00 idag måndag 6 mars testas signalen Viktigt meddelande. Signalen låter under två minuter och består av 7 sekunder långa ljudstötar med 14 sekunders tystnad mellan.

Signalen Viktigt meddelande till allmänheten (VMA) testats fyra gånger per år via de varningsanläggningar som finns i de flesta städer och tätorter. Testet sker 15.00 den första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Utöver ljudsignalen informerar även radion om testet vid samma tidpunkt. Syftet med testet är att kontrollera att systemet fungerar och för att göra allmänheten uppmärksam på att signalen finns.

Vid en allvarlig händelse

Om du hör signalen på annan tid ska du hålla dig inomhus med stängda dörrar och fönster och lyssna på radion. Om möjligt ska du även stänga ventilationen till din bostad. Vid en allvarlig händelse är signalen ett viktigt hjälpmedel när människor ska varnas och informeras. Signalen kan till exempel utlösas vid bränder med stark rökutveckling, vid gasutsläpp, svåra oväder eller vid störningar i viktiga samhällsfunktioner.

Vanlig vadslagning om VMA

I samband med att VMA testats får vi många påringningar från personer som slagit vad om att testet sker varje månad. Sanningen är att testet genomförs kvartalsvis sedan efter andra världskriget, fram till 1986 var det flyglarmet som testades.

Har du fler funderingar kring VMA kan du ta del av våra vanliga frågor och svar.

 

 

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se