Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

Satsning på ökad kunskap om förberedelser för kris och krig slutredovisas till regeringen

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2018-03-01 kl. 10:00
Välinformerade och förberedda invånare är en grund för att samhället ska kunna hantera svåra påfrestningar. På uppdrag av regeringen gör nu MSB därför flera satsningar för att öka privatpersoners kunskap om krisberedskap, höjd beredskap och ytterst krig. I dag lämnar MSB sin slutredovisning av uppdraget.

Vårens stora satsning blir broschyren Om krisen eller kriget kommer. Den skickas ut till alla hushåll i Sverige i samband med den nationella kampanjen Krisberedskapsveckan, den 28 maj – 3 juni. 

Krisberedskapsveckan 2018

Innehållet i broschyren tar upp hur vi kan bli bättre förberedda på händelser som allvarligt påverkar vårt samhälle och som ytterst kan hota vårt lands frihet och självständighet.

– Det kan vara allt från extremt väder och allvarliga olyckor till it- attacker och militära konflikter. I broschyren ger vi konkreta råd och tips på hur människor kan förbereda sig på en vardag när samhällsservicen inte fungerar, säger ansvarig Christina Andersson.

Följer tradition utifrån nya förutsättningar  

I Sverige finns en tradition av att informera alla invånare om vår gemensamma säkerhet och beredskap. Senast en broschyr skickades ut till alla hushåll var under kalla kriget. Då hette den Om kriget kommer och motsvarande information fanns även i telefonkatalogen.

Vi anspelar på de tidigare broschyrernas titel, men risker och hot ser naturligtvis annorlunda ut idag. Nu beskriver vi hur vår gemensamma säkerhet är uppbyggd och hur du själv kan bidra om något hotar den, säger Christina Andersson.

Fördjupning för den som vill veta mer  

Som ett komplement till informationen i broschyren kommer webbplatsen DinSäkerhet.se att erbjuda film, poddradio, checklistor och översättningar. 

www.dinsäkerhet.se     

Uppföljning av effekten av informationen 

Broschyren kommer följas upp med en undersökning om vilken effekt informationen har haft. Frågor om höjd beredskap, totalförsvar och hur många som förbättrat sin egen krisberedskap ingår där.

Länk till mer information

Fakta om broschyren Om krisen eller kriget kommer

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se