Hoppa över navigering, hoppa direkt till textinnehållet Hoppa till navigeringen Om webbplatsen, tillgänglighetsinformation Startsida Nyheter Webbkarta Sökfunktion Vanliga frågor och svar Hjälp Kontakt

Välkommen till MSB! Vi använder kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på bästa sätt samt för statistik. Om du fortsätter, utan att ändra dina inställningar, så godkänner du att cookies från msb.se används.
Läs mer om kakor och hur vi använder dem samt hur du kan ändra dina inställningar

”Samhället måste öppna sig för mångfalden” – ny rapport om islamistisk informationspåverkan

Tipsa om artikeln
Publicerad: 2019-02-14 kl. 10:30
I dagarna inkom rapporten ”Samhället måste öppna sig för mångfalden”. Rapporten beskriver samhällets sårbarheter för islamistisk informationspåverkan och möjligheterna att reducera dessa sårbarheter.

”Samhället måste öppna sig för mångfalden” är namnet på den rapport om islamistisk informationspåverkan som nyligen inkom till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB. Den beskriver samhällets sårbarheter för islamistisk informationspåverkan och möjligheterna att reducera dessa sårbarheter. Författare är docent Aje Carlbom vid Malmö universitet.

- Rapporten är en del i vårt uppdrag att identifiera och möta informationspåverkan, för att värna målen för samhällets säkerhet och då framför allt demokrati, rättssäkerhet och mänskliga fri- och rättigheter, säger Anneli Bergholm Söder, chef för MSB:s operativa avdelning.

- Nu ska vi läsa den. När vi har gjort det kan vi uttala oss om hur den kommer att påverka vårt fortsatta arbete.

Öka kunskap och förmåga

Målet med rapporten är att öka kunskapen om de sårbarheter som finns för islamistisk informationspåverkan och hur de kan förebyggas av ansvariga samhällsaktörer. Syftet är att förbättra samhällets förmåga att identifiera och möta islamistiska aktörers informationspåverkan och på så sätt stödja både operativa som förebyggande insatser.

Fokus är att påvisa om det finns faktorer som gör det svenska samhället sårbart för såväl våldsbejakande islamistisk som icke-våldsbejakande informationspåverkan. Den ska också identifiera de samhällsaktörer som har ett ansvar att förebygga och möta informationspåverkan och föreslå åtgärder som kan göra samhället mer robust mot islamistisk informationspåverkan.

Läs rapporten i sin helhet  

Om MSB:s arbete med islamistisk informationspåverkan

  • Enligt MSB:s regleringsbrev ska myndigheten ”ha en god förmåga att identifiera, förstå och möta informationspåverkan och annan spridning av vilseledande information riktad mot Sverige”.
     
  • Utifrån regleringsbrevet prioriterar MSB informationspåverkan från:
    - Främmande makt
    - Islamistisk propaganda

Kontakt: MSB:s presstjänst kommunikation@msb.se